Ingrediente

Aluat pentru două tarte cu diametrul de 23 cm

  • 1 ou
  • 120 g untură la temperatura camerei
  • 120 g smântână cu 20% grăsime 
  • 5 g sare
  • 10 g zahăr

Cremă de vanilie și frișcă

  • 6 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • 1/2 linguriță sare
  • 80 g făină 
  • 500 ml lapte
  • 1 păstaie de vanilie
  • 500 g smântână pasteurizată cu 40% grăsime
  • 100 g zahăr pudră vanilat 

În plus, completare pentru a doua tartă

  • 200 g mascarpone
  • 100 g lapte condensat caramelizat (din comerț) pentru cremă+ 50 g pentru decor

Instructiuni

Aluat

  • Într-un bol se pune untura la temperatura camerei, smântâna, oul, zahărul și sarea. Se omogenizează toate ingredientele cu telul.
  • Se adaugă făină cernuta și se frământă scurt, doar 2-3 minute, până obținem un aluat moale, dar nelipicios.
  • Aluatul se învelește în folie alimentară și se dă la frigider o oră.
  • Se încălzește cuptorul la 180 grade.
  • Se pregătește o tavă de tartă cu diametrul de 23 cm și înălțime de 3 cm. Am pus hârtie de copt, doar pe fundul tăvii.
  • Aluatul rece se împarte în două. Folosim jumătate pentru o coajă de tartă, restul se învelește în folie alimentară și se dă la frigider.
  • Aluatul se întinde cu sucitorul sub forma unui disc, mai mare decât diametrul tavii.
  • Se așază în tavă, căptușind cu aluat și marginea tavii.
  • Se înțeapă aluatul cu furculița pe toată suprafața.
  • Peste aluatul din tavă se pune hârtie de copt și se umple cu diferite greutăți cum ar fi orez, fasole, bile speciale de patiserie, etc… Aceste greutăți se folosesc, pentru a împiedica aluatul, să se umfle la mijloc în timpul coacerii. Dacă folosim orez, sau fasole, după coacere acestea se păstrează și se folosesc pentru coacerea viitoarelor coji de tartă.
  • Se dă forma in cuptorul preîncălzit la 180 grade, timp de 20 minute.
  • Se scoate din cuptor, se îndepărtează hârtia de copt cu tot cu greutatea de pe ea (orez, cazul meu) și se coace încă 13-15 minute, până se rumenește ușor si fundul tartei.
  • Se scoate tava din cuptor, se lasă coaja de tartă cinci minute în formă, să se răcească puțin și totodată se va și întări, apoi se scoate și se pune la răcit pe un grătar.
  • Cu restul de aluat se coace a doua coajă de tartă, procedând la fel.
  • Când sunt complet reci, se umplu cu diferite creme, care nu necesită coacere.
  • Aceste două tarte au umplutură din cremă de vanilie cu frișcă, una din ele, iar a doua tartă, pe lângă cea de vanilie am completat cu o cremă făcută din mascarpone și lapte condensat caramelizat.

Cremă de vanilie cu frișcă 

  • Într-un vas antiaderent se pune laptele la încălzit, împreună cu o păstaie de vanilie despicată în două. Se folosește atât păstaia goală, dar și semințele.
  • Într-un bol se pun galbenusurile, zahărul și sarea. Se mixează, până obținem o cremă spumoasă și deschisă la culoare. Se adaugă făina peste crema de galbenus, mixând scurt, doar cat se încorporează bine.
  • Când laptele a ajuns în punctul de fierbere, se scoate păstaia de vanilie și se toarnă treptat în crema de gălbenușuri.
  • Compoziția obținută se toarnă în vasul în care am înfierbântat laptele, se pune iar  păstaia, iar crema se fierbe la foc mic, amestecând mereu.
  • Din momentul când, crema se îngroașă și începe să fiarbă, se ține pe foc încă 2-3 minute, până dispare gustul de făină crudă. Permanent se amestecă în cremă, folosind o spatulă de silicon, având grijă, să nu se prindă de fundul vasului.
  • Când crema este gata, se transferă în alt vas curat și se acoperă cu folie alimentară, așezată direct pe cremă, evitând astfel, formarea crustei.
  • Se lasă la temperatura camerei, să se răcească, apoi se ține la frigider, până se întărește, iar acest lucru durează câteva ore.
  • Când crema de vanilie este întărită, se amestecă cu telul, să se desfacă foarte bine, fără cocoloașe. Din când în când se curăță telul de cremă și continuam, să amestecăm în ea. Este un pas important, pentru a obține o cremă fină.
  • Se mixează smântâna rece, până începe să facă vârfuri, apoi se adaugă zahărul pudra vanilat. Se mixează la viteză maximă, până obținem o frișcă fermă. De obicei folosesc smântână pasteurizată cu 40% grăsime, pentru ca se bate foarte bine, frișca are ținută și un gust plin de smântână.
  • Frișca se adaugă peste crema de vanilie, dar în etape, nu toată odată. La început se pune un sfert din frișcă și se amestecă cu telul, astfel crema se mai fluidizează. Apoi restul de frișcă se pune în două tranșe în crema de vanilie, iar de această dată se amestecă cu spatula, folosind mișcări ușoare de sus în jos, având grijă, să fie încorporată bine. Crema obținută cântărea în jur de 1300 grame.
  • Am două coji de tarte, cremă de vanilie și frișcă ( crema Princesse), nu-mi rămâne decât, să umplu tartele.
  • În prima tartă am folosit în jur de 900 g cremă.
  • Se așază coaja de tartă pe o farfurie plată, apoi se întinde un strat generos de cremă, să fie plină mai bine de jumătate. Restul de crema am pus-o în posh cu dui stea, făcând un decor deasupra. Iar să nu fie stingheră, am împodobit-o cu câteva cireșe confiate.
  • Tarta se dă la frigider câteva ore, sau peste noapte.
  • Restul de cremă de vanilie, nu era suficientă, pentru a doua tartă. Așa ca, am improvizat un decor din mascarpone și lapte condensat caramelizat, care întâmplător, o aveam în frigider.
  • Mascarponele rece se mixează, până devine cremos, se adaugă laptele condensat caramelizat și se mixează, până obținem o cremă uniformă.
  • Se pune în posh cu dui la alegere și se decorează tarta, peste crema de vanilie întinsă înainte.
  • Ca o completare la decor, am folosit lapte condensat caramelizat simplu, încălzit puțin înainte pe baia de abur, să poată curge prin dui.
  • Se dă la frigider câteva ore.
  • Ambele tarte au înlocuit tortul, care ar fi trebuit, să fie la ziua de naștere, al unui membru din familie.
  • Reteta aluatului mai detaliată, cu linkul de inspirație, o găsiți aici: https://bucataria-bunicii.ro/reteta/tarta-cu-fistic-si-tarta-cu-crema-de-migdale-si-gutui-caramelizate