Ingrediente
- 300 g aluat pentru tartă
Lemon curd
- 3 ouă
- 200 g zahăr
- 90 g zeamă de lămâie
- Coaja galbenă de la două lămâi
- 150 g unt
Crema
- 200 g smântână pentru frișcă 35% grăsime
- 60 g zahăr pudră
- 300 g mascarpone
- 300 g lemon curd
Pentru aluat
- 3 ouă
- 300 g untură la temperatura camerei
- 300 g smântână cu 20% grăsime
- 10 g sare
- 20 g zahăr
- 750-780 g făină
Instructiuni
Aluat de tartă
- Intr-un bol se pune untura la temperatura camerei, smântâna, ouăle, zahărul și sarea. Se omogenizează toate ingredientele cu telul.
- Se adaugă făină cernuta și se frământă scurt, doar 2-3 minute, până obținem un aluat moale, dar nelipicios.
- Aluatul se învelește în folie alimentară și se dă la frigider. Se poate folosi imediat, sau se păstrează la frigider câteva zile. Din toată cantitatea de aluat (aproximativ 1500 g) rezultă 5 coji de tartă, cu diametrul de 23 cm, iar pentru o singură tartă este nevoie de 300 g aluat.
- Se încălzește cuptorul la 180 grade.
- Se pregătește o tavă de tartă cu diametrul de 23 cm și înălțime de 3 cm. Am pus hârtie de copt, doar pe fundul tăvii.
- Folosim 300 g aluat pentru o tartă, restul se păstrează la frigider.
- Aluatul se întinde cu sucitorul sub forma unui disc, mai mare decât diametrul tavii.
- Se așază în tavă, căptușind cu aluat și marginea tavii.
- Se înțeapă cu furculița pe toată suprafața.
- Peste aluatul din tavă se pune hârtie de copt și se umple cu diferite greutăți cum ar fi orez, fasole, bile speciale de patiserie, etc…Aceste greutăți se folosesc, pentru a împiedica aluatul, să se umfle la mijloc în timpul coacerii. Dacă folosim orez, sau fasole, după coacere acestea se păstrează și se folosesc pentru coacerea viitoarelor coji de tartă.
- Se dă forma in cuptorul preîncălzit la 180 grade, timp de 20 minute.
- Se scoate din cuptor, se îndepărtează hârtia de copt cu tot cu greutatea de pe ea (orez, cazul meu) și se coace încă 13-15 minute, până se rumenește ușor si fundul tartei.
- Se scoate tava din cuptor, se lasă coaja de tartă cinci minute în formă, să se răcească puțin și totodată se va și întări, apoi se scoate și se pune la răcit pe un grătar.
- Când este complet rece se pune umplutura, care nu necesită coacere.
Lemon curd
- Această cremă se poate face cu o zi, sau mai multe, inainte.
- Se curăță partea galbenă de la 2-3 lămâi bio, apoi se stoarce sucul.
- Într-un bol se pun ouăle și zahărul, care se vor mixa, până obținem o cremă spumoasă.
- Se adaugă zeama de lămâie și coajă rasă. Compoziția se toarnă într-un vas antiaderent și se pune la fiert, la foc mic, amestecând mereu.
- Când începe, să se îngroașe, să aibe consistență de budincă moale, dar să nu ajungă la punctul de fiarbere, se dă vasul de pe foc. Ideal ar fi, să folosim un termometru de bucătărie, iar când indică 75-77 grade, să oprim focul.
- Crema fierbinte se trece imediat prin sita și se adaugă untul. Se amestecă bine, iar crema se acoperă cu folie alimentară și se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se transferă într-un borcan, se pune capacul și se păstrează la frigider.
Crema
- Smântâna rece se mixează, până capătă consistență. Se adaugă zahărul pudră, mixând, până obținem o frișcă fermă.
- Mascarponele rece se mixează, până devine cremos, se pun 300 g lemon curd tot rece, mixând, până obținem o cremă omogenă.
- In crema de mascarpone se încorporează frișca în două tranșe, amestecând ușor cu spatula.
- Din crema obtinuta se pun 400 g într-un posh cu dui de un cm, pentru decor, iar cu restul, se umple coaja de tartă (așezată pe o farfurie plată) și se nivelează. Pentru o pată de culoare, pe mijlocul cremei, se întind 3-4 lingurițe de lemon curd, apoi se decorează cu crema pusă în posh.
- Tarta se dă la frigider câteva ore, sau peste noapte.
- Restul de lemon curd se păstrează la frigider, în borcan de sticlă și se va folosi la alte creme.
- Din acest aluat am făcut încă patru tarte, cu umpluturi diferite, dar cea mai gustoasă a fost aceasta, cu cremă de lămâie.
- Rețetele pentru celelalte tarte sunt aici:
- https://bucataria-bunicii.ro/reteta/tarta-umpluta-cu-crema-de-vanilie-si-frisca
- https://bucataria-bunicii.ro/reteta/tarta-cu-fistic-si-tarta-cu-crema-de-migdale-si-gutui-caramelizate
Comentarii