Bucățile de carne cu os, după ce au fost spălate, se presară cu sare, piper și cimbrișor, masând bine fiecare bucată cu aceste condimente. Se pun într-un vas acoperit și se lasă la temperatura camerei 3-4 ore.
Între timp se curăță, se spală și se toacă mărunt legumele.
Bucățile de carne cu os se trec prin făină, acoperindu-le pe toate părțile.
Intr-un vas încăpător, care va merge și la cuptor (eu am folosit o cratiță de tuci) se pun untul și uleiul de măsline, se da la foc mediu. Când se înfierbântă grăsimea din cratiță, se pun bucățile de carne trecute prin făină și se prăjesc la foc mediu, pe toate părțile, întorcându-le cu ajutorul unui clește.
După ce s-au rumenit, se scot pe o farfurie și se lasă deoparte.
În grăsimea lăsată în cratiță, se călesc legumele pe rând, la foc mic. Punem întâi ceapa, apoi morcovii, tijele de apio, usturoiul și ardeiul gras. După ce sunt călite, se pun roșiile din conseva, cu tot cu sosul tomat. Se amestecă mereu în cratiță, să nu se ardă legumele. Opțional se poate adăuga puțină pastă de ardei iute, pentru un gust ușor picant.
La final se toarnă vinul și se lasă la fiert 3-4 minute. Se condimentează sosul din cratiță cu sare și piper după gust.
Peste sosul cu legume se pun bucățile de carne rumenite foile de dafin.
Conținutul din cratiță se acoperă cu hârtie de copt umezită, iar cratița se căptușește cu folie de aluminiu, apoi se dă în cuptorul preîncălzit la 200 grade, timp de două ore și jumătate. Totuși se verifică după 90 minute, să nu rămână sosul fără lichid.
Timpul de două ore și jumătate este estimativ. Mâncarea noastră este gata, când carnea se desprinde ușor de pe os.
Aceste bucăți de carne cu os, împreună cu sosul de legume și rosii, se pot servi alături de piure de cartofi, pilaf cu legume, sau risotto, dar cu mămăliguță caldă este nemaipomenit de bun!
Comentarii