Ingrediente
Aluat
- 3 ouă
- 300 g untură la temperatura camerei
- 300 g smântână cu 20% grăsime
- 10 g sare
- 20 g zahăr
- 750-780 g făină
Umplutura de fistic
- 250 g smântână pasteurizată cu 40% grăsime
- 50 g zahăr pudră vanilat
- 250 g mascarpone
- 120 g unt de fistic
- 30 g fistic
- Cireșe confiate
Umplutura cu cremă de migdale și gutui caramelizate
- 120 g unt la temperatura camerei
- 100 g zahăr
- 150 g făină de migdale
- 2 ouă
- 20 g făină
- 1 praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
- O gutuie tăiată felii subțiri de 2-3 mm
- 50 g zahăr
- 60 g unt
- 100 ml vin dulce
- 1 steluță anason
- 1 linguriță pudră de vanilie
Instructiuni
Aluat
- Într-un bol se pune untura la temperatura camerei, smântâna, ouăle, zahărul și sarea. Se omogenizează toate ingredientele cu telul.
- Se adaugă făină cernuta și se frământă scurt, doar 2-3 minute, până obținem un aluat moale, dar nelipicios.
- Aluatul se învelește în folie alimentară și se dă la frigider. Se poate folosi imediat, sau se păstrează la frigider câteva zile. Din toată cantitatea de aluat (aproximativ 1500 g) rezultă 5 coji de tartă, cu diametrul de 23 cm, iar pentru o singură tartă este nevoie de 300 g aluat.
- Se încălzește cuptorul la 180 grade.
- Se pregătește o tavă de tartă cu diametrul de 23 cm și înălțime de 3 cm. Am pus hârtie de copt, doar pe fundul tăvii.
- Aluatul rece se taie bucati de 300 g . Folosim o bucată pentru o tartă, restul se păstrează la frigider.
- Aluatul se întinde cu sucitorul sub forma unui disc, mai mare decât diametrul tavii.
- Se așază în tavă, căptușind cu aluat și marginea tavii.
- Se înțeapă aluatul cu furculița pe toată suprafața.
- Peste aluatul din tavă se pune hârtie de copt și se umple cu diferite greutăți cum ar fi orez, fasole, bile speciale de patiserie, etc…Aceste greutăți se folosesc, pentru a împiedica aluatul, să se umfle la mijloc în timpul coacerii. Dacă folosim orez, sau fasole, după coacere acestea se păstrează și se folosesc pentru coacerea viitoarelor coji de tartă.
- Se dă forma in cuptorul preîncălzit la 180 grade, timp de 20 minute.
- Se scoate din cuptor, se îndepărtează hârtia de copt cu tot cu greutatea de pe ea (orez, cazul meu) și se coace încă 13-15 minute, până se rumenește ușor si fundul tartei.
- Se scoate tava din cuptor, se lasă coaja de tartă cinci minute în formă, să se răcească puțin și totodată se va și întări, apoi se scoate și se pune la răcit pe un grătar.
- Când este complet rece se pune umplutura, care nu necesită coacere.
Umplutura cu fistic
- Smântână rece se mixează, până capătă consistență, apoi se adaugă zahărul pudră vanilat. Mixam, până obținem o frișcă fermă.
- În alt vas se mixează mascarpone rece, până devine omogen, apoi se adaugă untul de fistic. Se mixează, până crema este uniformă.
- Peste acesta crema de mascarpone și fistic se adaugă frișca în două tranșe, amestecând ușor cu spatula.
- Coaja de tartă se așază pe o farfurie plată și se umple cu crema obținută.
- Se decorează după imaginație. Eu am făcut o bordură folosind fistic tocat grosier, apoi pentru o pată de culoare am așezat câteva cireșe confiate.
- Tarta se dă la frigider pentru câteva ore, apoi se feliază și se servește cu mare poftă.
Tartă cu cremă de migdale și gutui caramelizate
- 300 g aluat
Cremă de migdale
- 120 g unt la temperatura camerei
- 100 g zahăr
- 150 g făină migdale
- 2 ouă
- 20 g făină
- 1 praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
Gutui caramelizate
- O gutuie tăiat felii subțiri
- 50 g zahăr
- 60 g unt
- 100 ml vin dulce
- 1 steluță anason
- 1 linguriță pudră de vanilie
- Se coace o coaja de tartă, folosind greutăți, la fel cum am procedat la tarta cu umplutură de fistic. După 20 de minute se scoate forma din cuptor, se îndepărtează hârtia de copt cu tot cu orezul folosit, în cazul meu și se lasă la răcit 5-6 minute. In timp ce se coace tarta în gol, se face umplutura.
- Se mixează zahărul cu untul la temperatura camerei, până obținem o consistență cremoasă.
- Se adaugă făină de migdale, mixând scurt, apoi se pun ouăle, vanilia, amestecând iar. La final se pune făină și sarea. Se amestecă bine și se toarnă în coaja de tartă coaptă pe jumătate.
- Se dă la cuptor, până umplutura se rumenește la suprafața, timp de 30-35 minute, la 180 grade.
- Se scoate tarta din cuptor, se lasă 10 minute, apoi se ia ușor din formă și se lasă la răcit pe un grătar.
Gutui caramelizate
- Se spală gutuia și se taie felii subțiri de 2-3 mm.
- Într-un vas antiaderent se pune zahărul la caramelizat, doar cat se topește și capătă culoarea caramelului. Nu amestecăm în zahăr, doar scuturam uneori vasul. Se pune untul, se așază feliile de gutui, pe un singur rând, iar cand untul este topit, se pune vinul, o steluță de anason ruptă în două și o linguriță de pudră de vanilie. Se lasă totul la fiert, până rămâne in vas un sos gros.
- Tarta cu cremă de migdale rece se pune pe o farfurie plată și se decorează cu feliile de gutui caramelizate. Sosul rămas in vas, se distribuie pe toată suprafața tartei.
- Se dă la rece 3-4 ore, apoi se poate felia.Se spală gutuia și se taie felii subțiri.
- Aluatul rămas se păstrează la frigider, învelit în folie alimentară, sau la congelator.
Comentarii