Ingrediente

  • 350 g fasole albă fiartă 
  • 2 morcovi
  • 2 gogoșari
  • 1 căpățână usturoi
  • 1 lingură pastă de susan (tahini)
  • 4 linguri ulei de măsline
  • Sare, piper
  • Zeama de la 1/2 lămâie

Instructiuni

  • Dacă ținem cont ca, avem fasole gătite, din conservă, sau fierte acasă, rămâne să pregatim doar morcovii și gogoșarii.
  • Morcovii se curăță și se taie în bucăți de 2-3 cm.
  • Gogoșarii se taie în doua și se curăță de semințe.
  • Din căpățâna de usturoi se taie cam 2 mm din partea tare de la bază, nu de la vârf și se învelește în folie de aluminiu.
  • Pe o tavă se pune hârtie de copt și se așază bucățile de morcovi, jumătățile de gogoșari puși cu tăietura în jos și căpățâna de usturoi.
  • Se presară sare, se stropesc cu puțin ulei și se dau la cuptor la 200 grade, până se înmoaie legumele.
  • Legumele coapte se lasă la răcit. Gogoșarii se curăță de coajă, iar din usturoiul copt se scoate miezul.
  • În vasul blenderului se pun morcovii, gogoșarii curățați, usturoiul copt și fasolele fierte, scurse de apă.
  • Se blenduiesc, adăugând pastă de tahini, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper. Condimentele se adaugă după gust.
  • Pasta obținută trebuie să fie cremoasă și fină.
  • Se toarnă într-un bol și se decorează cu fulgi de ardei iuti, ulei de măsline și puțin pătrunjel verde.
  • Se consumă ca atare, fiind un preparat de post, sau garnitură lângă diferite cărnuri prăjite, sau gătite pe grill, grătar, etc…