Ingrediente

Blat

  • 2 ouă
  • 60 g tarate ovăz (4 linguri)
  • 10 g tarate pshillium 
  • 50 g lapte praf degresat
  • 40 g indulcitor (eritritol)
  • 125 g kefir degresat
  • 5 g praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță rasă aromă, la alegere

Umplutura

  • 4 mere potrivite 
  • 5 g gelatină+20 g apă rece
  • 1 linguriță scorțișoară pudra

Decor (opțional)

  • 12-15 g miez nucă tocat mărunt

Instructiuni

Umplutura

  • Merele se învelesc în hârtie de copt, se pun într-o tavă și se dau in cuptor la 200 grade, până se coc.
  • Merele coapte se lasă la răcit, apoi se separă căsuța semințelor și coaja. La final am obținut 270 grame de pulpă curată de măr.
  • Se hidratează gelatina în apă rece timp de 5-6 minute, apoi se topește pe baia de abur. Gelatina topită se adaugă peste pulpa de mere și se amestecă bine. Adăugăm scorțișoară, iar dacă e nevoie, se pune și îndulcitor, însă nu a fost cazul.
  • Umplutura se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece, cat pregătim blatul.

Blat

  • Încălzim cuptorul la 175 grade.
  • Într-o tavă cu diametrul de 22/33 cm se pune hârtie de copt, iar baza se unge cu puțin unt solid (2-3 grame). Acest lucru va face, să se desprindă ușor hârtia de copt de pe blat.
  • Taratele, laptele praf și praful de copt se amestecă împreună.
  • Ouăle, sarea și îndulcitorul se mixează, până cresc în volum.
  • Se adaugă ingredientele uscate, se mixează scurt și se lasă deoparte 2-3 minute.
  • Se incorporeaza kefirul și aroma.
  • Compoziția obținută nu este consistenta. Se toarnă în tavă și se nivelează, înclinând tava într-o parte și în alta.
  • Se dă în cuptorul preîncălzit la 175 grade, timp de 17-18 minute.
  • Blatul copt se scoate din tavă, se îndepărtează hârtia și se lasă la răcit.

Asamblare

  • Blatul rece se împarte în trei părți egale.
  • Umplutura rece se mixează, până se deschide la culoare și devine spumoasă.
  • Peste primul blat se pune 1/2 de umplutură, se așază deasupra al doilea blat, peste care se întinde restul de umplutură, lăsând o lingură deoparte, pentru a unge al treilea blat.
    Se presară  deasupra 4-5 bucăți miez de nucă tocat mărunt și se apasă ușor cu dosul unei linguri, să se lipească de pelicula de umplutură întinsă blat.
  • Prăjitura se pune la frigider peste noapte, să se înmoaie foile.
  • Se împarte în 3-4 porții și se consumă din croazieră, având ca tolerat, merele (1 mar=1 tolerat). Blatul nu conține tolerate, iar dacă renunțăm la untul folosit pentru uns hârtia de copt și înlocuim merele cu o cremă de brânză degresată, vom obține un dulce pentru faza de atac.