Ingrediente
- 500 g biscuiți populari
- 250 g miez nucă tăiat grosier
- 300 ml lapte
- 150 g ciocolată
- 30 g cacao
- 200 g unt
- 200 g fructe confiate
- Esență rom și vanilie
Instructiuni
- Biscuiții se rup în bucăți mici, iar miezul de nucă se taie grosier. Ambele se pun într-un vas mai mare.
- Într-o crăticioară se pune laptele, ciocolata și cacaua. Pentru acest desert am folosit 100 g ciocolată cu lapte și 50 g ciocolată neagră. Se pun toate la fiert, amestecând mereu, până se topește ciocolata, iar sosul obținut se lasă pe foc, să tragă câteva clocote.
- Se dă cratița de pe foc, se lasă puțin, să se răcorească și se adaugă untul. Se amestecă, până se topește untul, apoi în sosul obținut se pun aromele și fructele confiate. Acestea au fost cumpărate de la un magazin cu specific turcesc și au diferite arome și culori. În galeria foto este o imagine cu aceste fructe.
- Sosul caldut se toarnă în vasul cu biscuiți și nucă. Se amestecă bine.
- O tavă cu diametrul de 30/10 cm și înaltă de 7 cm se căptușește cu folie alimentară.
- Se pune compoziția de biscuiți pe rând, apăsând de fiecare dată cu dosul unei linguri, pentru a obține un baton compact, fără goluri.
- Când este pusă toată compoziția, se acoperă deasupra cu folie alimentară și se lasă la temperatura camerei 2-3 ore, apoi se dă la frigider încă 2-3 ore, până se întărește perfect.
- Se scoate din formă, răsturnând pur și simplu tava într-o parte.
- Se îndepărtează folia alimentară și se feliază după mărimea dorită. Dacă sunteți iubitori de nucă de cocos, pentru gust, dar și aspect, se poate trece fiecare felie, doar marginile, prin nucă, însă eu nu am avut doritori. Restul de prăjitură nefeliata, se inveleste in folie alimentară, să nu se usuce.
- Acest desert nu conține zahăr adăugat, ciocolata, biscuiții și fructele confiate, au îndulcit suficient preparatul.
Comentarii