Ingrediente

Pentru aluat

  • 200 ml apa
  • 100 ml ulei
  • 200 g făina
  • 1 praf de sare
  • 4 oua

Crema de vanilie

  • 1 litru lapte
  • 200 g zahăr
  • 160 g făina
  • 1 praf de sare
  • 1 plic pudra naturală de vanilie

Crema de smantana cu mascarpone

  • 500 g smantana cu minim 30% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 100 g zahăr pudra

Decor

  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 2 linguri cu ulei

Instructiuni

Aceasta reteta este veche, o folosesc de peste 30 ani, atât la eclere, gogosi de ecler, choux a la creme.
Are ingrediente simple, care se foloseau cu mulți ani in urma. Acum găsim diferite retete, care contin unt, lapte, dar pe vremuri, retetele erau simple, ca la unt nu avea toată lumea acces. Cred, ca aceasta reteta se folosea in cofetarii, pentru c-o am, de la o persoana, care pe timpuri lucra in domeniu, insa, nici acum nu si-a pierdut îndemânarea, de a face prăjituri gustoase, chiar dacă și-a schimbat jobul!

Pentru coji de choux

  • Vasele si tavile care se folosesc pentru aluat trebuie, sa fie bine spalate.
  • Cojile se coc la foc iute, deci cuptorul se va încălzi înainte la 190 grade, sau la mediu spre maxim la cele cu gaz.
  • Pentru a incorpora ouale, se poate folosi mixerul, robotul sau mai simplu, o lingura de lemn, bine degresată și spălata.
  • Intr-un vas antiaderent se toarna apa, uleiul, un praf de sare si se pune la foc, pana începe, sa facă mărgeluțe pe marginea vasului. Se adauga toată făina, se amesteca bine si se fierbe, pana se absoarbe toată făina și obținem un aluat.
  • Se transfera aluatul in alt vas, se întinde puțin, sa se răcorească, iar după 1-2 minute, se adauga primul ou. Se incorporeaza bine in aluat, amestecand cu o lingura. Adăugăm celelalte oua pe rând, dar nu punem urmatorul ou, pana cel anterior nu este bine incorporat. La final, dacă aluatul este prea tare, se subțiază, adăugând apa calduta, cate doua linguri, pana obținem un aluat, sa aibe consistenta unei smantani groase (eu am adăugat 80 ml apa calduta).
  • Se asaza hârtie de copt in tava mare a aragazului.
  • Aluatul se pune in posh cu dui rotund de 1 cm, cu care formam întâi un cerc, cu diametrul de 6-7 cm, iar in interiorul cercului formam o avelina de aluat. Nu vor fi toate cercurile egale, din lipsa de experiența, dar nu contează, iar mărimea lor pot mai mici, dacă vrem. In galeria foto găsiți imagini cu pașii parcurși la pregatirea aluatului.
  • Aceste cercuri se formează, lăsând distanță între ele, deoarece vor creste la copt.
  • Se da tava in cuptorul preîncălzit la 190 grade, timp de 22-23 minute, apoi pornim ventilatia cuptorului și mai coacem cojile, încă 6 minute. Ele se rumenesc frumos, iar avelina din mijlocul cercului, va creste și va forma baza chouxului.
  • Dacă rămâne aluat, se folosește încă o tava, pentru a forma și coace cojile de choux, mie mi-au rezultat 17 bucăți.
  • Cojile coapte se lasă la răcit pe un grătar, iar când sunt reci, se taie ușor motul avelinei, care va fi tras prin ciocolata și va forma varful chouxului.

Crema

  • Se pune la fiert 700 ml lapte, un praf de sare și zahăr
  • In restul de 300 ml de lapte rece, se pune făina, aromele și se amesteca bine, pana nu mai sunt cocoloase, apoi se toarna in fir subțire peste laptele fierbinte, amestecand mereu. Crema se fierbe, pana dispare gustul de făina cruda, circa 6-7 minute, dar permanent se amesteca cu telul para, sa nu se prindă de fundul vasului.
  • Crema fiarta se transfera in alt vas, se pune folie alimentara direct pe ea si se da la răcit.
  • Asta este reteta cremei, insa eu m-am complicat puțin si anume: in cele 700 ml lapte, după ce s-a înfierbântat, am adăugat o lingurița de pudra naturală de vanilie si câteva  firisoare de șofran, pentru a da cremei o culoare gălbuie. Am lăsat totul la infuzat 15 minute, apoi am strecurat laptele prin tifon. Laptele rezultat l-am pus la fiert cu zahăr și am continuat, sa fac crema, așa cum am descris înainte.
  • Când este rece, crema se mixează câteva momente, se pune in posh cu dui (eu am folosit același dui rotund folosit la aluat) se umplu cojile răcite, distribuind in mod egal crema pe fiecare coaja.

Crema cu mascarpone și smantana

  • Se pun in bolul mixerului smantana și mascarpone, ambele reci, se mixează, iar când încep sa se întărească, se adauga zaharul pudra, care poate fi mai mult, sau mai puțin, după gust.
  • Se pune crema in posh cu dui stea și se formează aveline, peste crema de lapte.

Decor

  • Se topește ciocolata și uleiul pe baia de abur, sau folosind cuptorul cu microunde, in reprize scurte de 10-15 secunde, pana se înmoaie ciocolata, apoi se amesteca bine.
  • Vârfurile avelinelor, care au fost tăiate de la coji, se trec prin ciocolata, ajutându-ne de o scobitoare, sau un bat de frigăruie. Se asaza pe o farfurie, pe care am pus folie alimentara, pentru a se desprinde mai ușor și se dau la frigider, 3-4 minute, pana se întărește ciocolata, apoi se mai trag încă o data prin ciocolata și se dau iar la frigider.
  • Aceste vârfuri trase in ciocolata, se asaza deasupra avelinei de crema din smantana.
  • Choux a la creme se pot consuma imediat.
  • Mai multe dulciuri cu acest aluat, găsiți in linkurile următoare:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/gogosi-de-ecler-umplute-cu-crema-de-lapte-condensat-caramelizat
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/tort-cu-blat-de-ecler-crema-de-lapte-si-frisca