Fiecare dovlecel se taie astfel: prima dată se fac trei tăieturi pe lungime, începând de la bază, dar care rămâne netăiat cam 1-1,5 cm. și se continuă cu cuțitul spre vârf care se taie până la capăt. Apoi se întoarce dovlecelul pe o parte și se fac alte trei tăieturi, tot pe lungime, la fel ca prima dată.
După ce terminăm de crestat dovleceii, aceștia se taie în două. Practic vom avea patru jumătăți de dovlecel, sub forma unor evantaie, iar în galeria foto imaginile sunt mai explicite.
Pe fiecare evantai de dovlecel se presară sare, se pun într-un vas și se lasă deoparte 20-30 minute. În acest timp, dovleceii vor lăsa destulă apă, vor deveni mai maleabili și nu se vor rupe.
Într-un castron se bat trei ouă și se adaugă cașcavalul dat pe răzătoarea mare.
Evantaiele de dovlecei se șterg cu șervete de hârtie de surplusul de apă si se presară piper pe fiecare bucată.
Se trec prin făină, apoi se dau prin amestecul de ou și cașcaval.
Se așază într-o tigaie încăpătoare cu ulei încins, încercând să desfacem tăieturile dovlecelului, practic, încercăm, să deschidem evantaiul.
Cașcavalul și oul rămas în castron se distribuie uniform pe fiecare dovlecel.
Se prăjesc la foc mediu pe fiecare parte, până se rumenesc frumos.
Se scot din ulei și se pun pe hârtii absorbante.
Acești dovlecei sunt un fel de pane, dar cu alt aspect. Nu sunt greu de făcut, mai greu a fost de explicat în scris. Ideea nu-mi aparține, ci l-am văzut untr-un reel care din păcate nu l-am salvat.
Comentarii