Ingrediente

  • 5 ouă medii
  • 225 g zahăr
  • 1 praf de sare
  • 250 ml lapte 
  • 100 g unt topit
  • 300 g făină
  • 10 g praf de copt
  • 1 linguriță coajă de lămâie 
  • 600 g cireșe fără sâmburi 
  • Zeama de la 1/2 lămâie mare
  • 2-3 linguri făină

Instructiuni

  • Se scot sâmburii de la cireșe, se scurge sucul, care se lasă în vas, apoi peste cireșele fără sâmburi se toarnă zeamă de lămâie. Se lasă deoparte.
  • Se porneste cuptorul la 180 grade.
  • O tavă cu diametrul de 22/33 cm se pregătește, tapetând marginile cu unt solid, apoi cu făină, iar la bază se așază hârtie de copt.
  • Se separă ouăle.
  • Albușurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi cu zahăr, până obținem o bezea fermă.
  • Gălbenușurile se amestecă cu un tel, adăugând laptele, apoi untul topit și coaja de lămâie.
  • Peste gălbenușuri se adaugă bezeaua în trei etape. Prima tranșă de bezea se amestecă energic cu un tel, apoi restul de albuș se încorporează ușor cu telul.
  • Peste compoziția obținută se adaugă făină amestecată cu praful de copt și se încorporează cu spatula.
  • Compoziția obținută se toarnă în tavă, se nivelează, iar deasupra se așază cireșele trecute prin făină.
  • Prăjitură se coace la 180 grade, timp de 30-35 minute, până se rumeneste ușor deasupra și trece testul scobitorii.
  • Se scoate din tavă, așezând un blat de lemn deasupra, se intoarce, se ridică tava și se îndepărtează hârtia de copt, apoi se pune alt blat pe prăjitura și se întoarce încă o dată.
  • Se lasă la răcit, iar când se feliază, se pudrează cu zahăr pudră (opțional).
  • Este o prăjitură delicioasă, pufoasă și aspectuoasă.