Ingrediente

Blat

  • 200 ml apa
  • 100 ml ulei
  • 200 g făina
  • 5 oua
  • 5-6 linguri apa calda, dacă este necesar

Crema de lapte

  • 1 litru lapte 
  • 200 g zahăr
  • 150 g făina
  • 1 praf de sare
  • 1/2 lingurița pudra de vanilie, sau esența de vanilie
  • 100 g unt

Frisca

  • 650 g frisca neindulcita
  • 250 g mascarpone
  • 100 g zahăr pudra

Glazura

  • 100 g ciocolata neagră
  • 50 g smantana
  • 3 linguri de ulei

Instructiuni

Blat

  • Încălzim cuptorul la 190 grade.
  • Pe doua coli de hârtie de copt, trasăm doua cercuri de 22 cm diametru, ajutându-ne de o farfurie.
  • Intr-un vas punem la fiert apa și uleiul. Când începe sa fiarbă, adăugăm toată făina, amestecam energic și lasam sa fiarbă 2-3 minute.
  • Compoziția se transfera in alt vas, oprind astfel procesul termic, iar vasul este bine, sa fie cantarit înainte, pentru a putea mai târziu, sa împărțim aluatul in doua părți egale.
  • Adăugăm imediat un ou, amestecand foarte bine, pana se incorporeaza perfect in compoziție, apoi adăugăm al doilea ou, la fel amestecam bine aluatul, la fel procedam după fiecare ou adăugat. Pentru a incorpora ouale in aluat, folosim un tel, sau paleta unui mixer, ca e mai subțire și mai ușor de mânuit .
  • Când terminam de incorporat ouale in aluat, dacă acesta este prea tare, se adauga apa calduta, puțin cate puțin, pana obținem un aluat gros, dar care curge.
  • Punem jumătate din compoziție intr-un posh cu dui rotund de 1 cm și turnam compozitia in primul cerc trasat, întorcând hârtia, sa fie cu scrisul in jos. Formam cu poshul un cerc, din mai multe inele, începând din mijloc și terminând la semnul făcut pe hârtia de copt.
  • La fel procedam cu al doilea blat.
  • Cele doua blaturi trasate pe hârtie, se asaza pe doua tavi încăpătoare, având in vedere ca, ele vor creste la copt. La final, blaturile coapte au avut 30 cm in diametru.
  • Se coc timp de 30 minute la 190 grade cu ventilatie, fără a deschide cuptorul. Am folosit ventilatia, deoarece am copt ambele blaturi odata.
  • Când sunt coapte, oprim caldura cuptorului, deschidem puțin usa ei și lasam blaturile, sa se usuce încă 10 minute.
  • Se scot din cuptor și se răcesc pe grătar, fără hârtia de copt.

Crema

  • Punem la fiert 500 ml lapte, cu zahăr și un praf de sare. In restul de lapte dizolvăm făina, amestecand cu un tel, pana nu avem deloc cocoloase.
  • Când laptele fierbe, adăugăm făina dizolvată și amestecam energic, cu un tel, lăsând sa fiarbă crema, 3-4 minute, pana nu mai are gust de făina cruda( gustam puțin din crema).
  • Dam crema deoparte, adăugăm esența de vanilie, untul tăiat bucăți mici și amestecam bine. Crema se acoperă cu folie alimentara, sa nu facă pojghița și se lasă la răcit.
  • Crema rece se mixează foarte puțin.

Asamblare

  • Pe un platou drept si destul de mare se asaza primul blat, in poziția care a fost copt.
  • Se toarnă toată crema de lapte si se nivelează pe suprafața blatului.
  • Peste crema punem frisca (mascarpone, frisca lichida, ambele reci de la frigider) si zaharul pudra se mixează, pana devine ferma si aerată).
  • Eu am folosit un posh cu dui stea, am pus frisca in el si am făcut o bordura de frisca peste crema, pe toată marginea ei. Restul de frisca am pus-o in interiorul bordurii si am nivelat-o.
  • Peste frisca punem al doilea blat, dar cu partea neteda in sus. Apăsam ușor pe el, pentru a face priza buna cu frisca.

Glazura

  • Ciocolata, smantana si uleiul se pun la topit, la microunde, sau pe baia de abur, iar când ciocolata este topita, se omogenizează bine. Se lasă puțin sa se răcească, astfel se ingroasa glazura și se poate pune in posh cu dui rotund micuț de 1 mm. Se trasează linii de ciocolata, după bunul plac.
  • Tortul se da la frigider, câteva ore, sau peste noapte.
  • Se feliază folosind cutitul zimțat de pâine.