Ingrediente
Pentru 15 muffins
- 325 g făină
- 10 g praf de copt
- 3 ouă mari
- 200 g zahăr tos
- 200 g kefir cu 3,5% grăsime
- 100 g ulei
- 1 praf de sare
- 1 linguriță pastă de vanilie
Jeleu de căpșuni
- 400 g căpșuni
- 100 g zahăr
- 10 g gelatină+ 30 ml apă rece
Crema
- 500 g smântână pasteurizată cu 40% grăsime
- 250 g mascarpone
- 80 g zahăr pudră
- 200 g jeleul de căpșuni (cu aproximație)
Glazură
- 100 g ciocolată cu lapte
- 100 g frisca lichidă neîndulcită cu 35% grăsime
- 10 g ulei
Instructiuni
Jeleul de căpșuni
- Este recomandat, să se facă la început, având nevoie de timp pentru răcire.
- Gelatina se pune la hidratat în apă rece.
- Fructele și zahărul se fierb 3-4 minute, apoi se pasează, iar în piureul obținut, încă fierbinte, se pune gelatina hidratată. Se amestecă bine, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la răcit.
Muffins
- Se încălzește cuptorul la 175.
- Se pun hârtii speciale în formele de brioșe.
- Ca la orice rețetă de muffins, nu folosim mixerul, totul se amestecă cu telul, întâi omogenizăm ingredientele umede, apoi le adăugăm pe cele uscate.
- Făină se amestecă cu praful de copt și se cern împreună.
- Ouăle, un praf de sare, uleiul și kefirul se amestecă cu un tel. Se adaugă zahărul, amestecând 1-2 minute, iar la final se încorporează făina și vanilia.
- Se umplu formele pe 3/4 și se coc la 175 grade, timp de 26-27 minute, până ce prind culoare aurie deasupra.
- Se scot din forme și se lasă la răcit pe grătar.
Glazura
- Când brioșele sunt reci, cu ajutorul unui cuțit se taie un capac. Procedăm în felul următor: lasam 3-4 milimetri din marginea briosei, chiar lângă hârtie, iar cuțitul îl infingem oblic în interiorul briosei, în așa fel încât, capacul tăiat să aibe forma unui con (vezi galeria foto).
- Într-un vas se pune ciocolata, frișca lichidă și uleiul. Se dă vasul la microunde în reprize scurte, până se încălzește frișca. Se lasă 3/4 minute, apoi se amestecă energic. Obținem astfel un sos de ciocolată.
- Capacele brioșelor se trec prin ciocolata topită încă fierbinte, ajutându-ne de un băț de frigăruie, care îl vom infinge în fiecare capac, apoi il scufundam in ciocolată cu partea bombata, nu cea conică (vezi galeria foto). Capacele glazurate se așază pe hârtie de copt, după care se dau la frigider, să se întărească ciocolata, apoi le glazurăm încă o dată, să formăm un strat mai gros și uniform de ciocolată, după care le dăm iar la frigider.Cantitatea de ciocolată topită ajunge, pentru a glazura de două ori cele 15 capace.
Asamblare
- Avem piureul de căpșuni rece și ingrosat, capacele brioșelor sunt glazurate, așa ca, vom face următorul pas și anume: vom umple fiecare brioșă cu piure de căpșuni. Vom pune 2-3 lingurițe de piure în scobitura făcută la fiecare brioșă, atunci când am tăiat capacele. După ce am umplut toate brioșele cu jeleu de căpșuni, le vom da la frigider câteva minute, să se întărească jeleul, iar ce rămâne 200-250 g de piure, îl vom folosi la crema.
- Între timp vom pregăti crema: într-un bol se pun smântâna și mascarpone, reci de la frigider. Se adaugă zahărul pudră și se mixează, până obținem o cremă aerată și fermă.
- Se iau din cremă 5-6 linguri și se adaugă peste piureul de căpșuni rămas. Se amestecă energic, până obținem o cremă uniformă, fără cocoloașe de piure, apoi se adaugă în crema de smântână și mascarpone. De această dată cele două creme se amestecă cu spatula, cu mișcări largi.
- Crema obținută se pune în posh cu dui stea și vom forma peste fiecare brioșă o avelina generoasă de cremă.
- Peste cremă se așază capacele trase în ciocolată, iar deasupra lor, dacă ne rămâne crema, vom face câte o mică floricică în vârf.
- Brioșele umplute se dau la frigider 4-5 ore.
Comentarii