Ingrediente

Blat

  • 400 g biscuiți digestivi
  • 100 g unt moale cu 82% grăsime

Crema

  • 400 g ricotta
  • 400 g frisca din smantana neindulcita
  • 300 g Lemon curd
  • 80 g zahăr pudra
  • 10 g gelatina 
  • 40 ml apa rece

Glazura

  • 300 g jeleu de coacăze roșii
  • 5 g gelatina
  • 15 ml apa rece

Decor

  • Perle de cereale îmbrăcate in ciocolata albă

Instructiuni

Combinatia de Lemon curd și jeleu de coacăze roșii a stârnit putina mirarea unor membri din familie, ambele fiind cu gust intens de lamai și coacăze roșii, dar pana la urma, verdictul a fost “ e gustoasa combinatia!”
Prea mult de munca pentru acest cheesekace nu a fost, având deja făcută crema de lamaie, la fel și jeleul de coacăze roșii. Pentru ambele retete, voi pune linkul la final.
Blat

  • Biscuiții se macină fin, se pune untul moale si se amesteca împreuna, pana obținem o compoziție nisipoasa.
  • Pentru asamblare se folosește un inel metalic cu diametrul de 25 cm, care se asaza pe o farfurie întinsa. In interiorul ei se pune folie de acetat. Eu am folosit o tava rotunda, care are baza de sticla, folosită ca și platou, iar marginea tavii este detașabilă și de silicon. In interior am asezat folie de acetat.
  • Compoziția nisipoasa obținută anterior, se toarnă in forma, iar cu dosul lingurii, sau cu fundul unui pahar, se taseaza ușor, in strat uniform, apoi se da la frigider.

Crema

  • Se pune gelatina la hidratat in apa rece, timp de 10 minute, apoi se pune vasul pe baia de abur, sau in cuptorul cu microunde in reprize scurte de 10-15 secunde, pana gelatina se topește, având grija, sa nu fiarbă, pentru ca gelatina își pierde proprietatea, de a închega compozitia.
  • Ricotta se pune intr-un vas împreuna cu crema de lamaie (lemon curd). Se mixează scurt, doar cat obținem o crema omogena.
  • Frișcă lichida se mixează, iar când începe, sa prindă forma se adauga zaharul pudra, mixând in continuare, pana ce frisca este consistenta, dar nu ferma.
  • Peste crema de ricotta și lemon curd se adauga treptat, in 3-4 transe, frisca bătută, amestecand ușor cu spatula.
  • In gelatina topita se pun 2-3 linguri din crema obținută și se amesteca bine. Acest amestec se toarnă in vasul cu toată crema și se omogenizează. In acest fel, evitam formarea granulelor de gelatina in crema.
  • Crema obținută se toarnă peste blatul, care a stat la frigider pana acum. Se scutura puțin forma, sa se niveleze crema. 
  • Se da iar la frigider, pana se întărește puțin, sa poată susține jeleul, care va forma urmatorul strat la Cheesekace.

Glazura

  • Se hidratează gelatina in apa rece, apoi se topește, la fel cum am procedat și la crema.
  • Se incorporeaza in jeleu, se amesteca bine și se toarnă peste stratul de crema, care este întărit suficient, sa țină stratul de jeleu și sa nu se scufunde in crema.
  • Deasupra jeleului am presărat perle de cereale, dar se poate folosi bucle de ciocolata, fructe mici proaspete, ori se lasă prajitura fără decor.
  • Se da forma cu cheesekace la frigider, câteva ore, sau peste noapte.
  • Când este bine întărit, se îndepărtează inelul detașabil și folia de acetat, apoi se poate felia.
  • In lipsa unui jeleu gata preparat, se face un piure de fructe proaspete, sau congelate, in felul urmator: 300-400 g fructe se pun la fiert cu zahăr după gust, timp de 6-7 minute, cât sa fie fructele fierte. Se da prin sita, sa obținem un piure fin, apoi se adauga gelatina. Se toarnă peste stratul de crema, când ajunge la temperatura camerei, in nici un caz când e fierbinte.
  • Pentru Lemon curd, daca nu avem o rezerva prin frigider, procedam in felul urmator: de la doua lamai razuim coaja, doar partea galbena și stoarcem zeama. Intr-un vas încăpător se pun doua oua mici, sau unul mare, apoi un galbenus, 135 g zahăr și un praf de sare. Se amesteca bine cu telul, se adauga zeama de lamaie și se toarna intr-un vas antiaderent. Vasul se pune la foc mic, sau pe baia de abur, amestecand mereu, pana compozitia începe, sa se îngroașe, formând mici creste. Un termometru de bucatarie ar trebui, sa indice 77 grade, temperatura ideală pentru a fi siguri, ca ouale sunt gătite. In nici un caz, nu se fierbe crema, pentru ca rezultatul va fi, o omleta cu gust de lamaie. Crema fierbinte se trece prin sita, iar la urma se incorporeaza 50 g unt cu 82% grăsime. Lemon curdul obținut se toarnă in borcan de sticla și se da la frigider.
  • Rețeta de Lemon curd o găsiți in linkul urmator:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/crema-de-lamaie-lemon-curd
  • Rețeta jeleului de coacăze o găsiți aici:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/jeleu-de-coacaze-rosii-si-zmeura