Ingrediente

  • 1000 g coacăze roșii curățate 
  • 2 lamai
  • 200 g zmeura
  • 400 ml apa rece
  • 1100 g zahăr

Instructiuni

  • Fructele se pun intr-o sita si se spala sub jet de apa rece.
  • Se îndepărtează codițele si eventualele bobițe stricate, apoi se cantaresc.
  • Se pun intr-un vas, se adauga zeama celor doua lamai si apa rece. Se pun la fiert, 2-3 minute din momentul când încep, sa fiarbă, doar cât sa fie bobitele moi.
  • Am dat vasul de pe foc, am adăugat peste coacăzele fierte și zmeura proaspăta, apoi am pasat fructele fierbinti  cu tot cu lichid, folosind blenderul de mâna.
  • Piureul obținut l-am trecut prin sita, pentru a îndepărta coaja si semintele. Pentru acest lucru, am folosit o lingura, presand bine, pana a trecut toata pulpa fructelor prin sita.
  • Se cântărește din nou, de aceasta data, piureul curat, pentru a sti, cât zahăr se adauga.
  • Pe blogul “Savori Urbane”, de unde m-am inspirat, se recomanda cantitati egale de piure si zahăr.
  • La final am obținut 1100 g piure, deci am adăugat 1100 g zahăr.
  • Se pune la fiert piureul si se adauga zaharul.
  • In timp ce vasul este pe foc, se amesteca mereu, pana se dizolva zaharul.
  • Când jeleul începe, sa fiarbă, se îndepărtează spuma, care se formează.
  • In reteta de inspirație, se specifica, 8 minute de fierbere, insa eu fiind mai sceptica, am fiert jeleul 10 minute, din momentul când, a început sa fiarbă in masa.
  • Fiind fierbinte, este subțire, dar totuși, se observa, ca s-a siropul de fructe s-a îngroșat.
  • Am oprit focul si am pregătit borcanele.
  • Aici, voi scrie, cum am procedat eu: borcanele si capacele spalate si uscate, le-am pus pe o tava si le-am dat la cuptor, la 150 grade, pana s-au înfierbântat.
  • Jeleul fierbinte l-am transferat intr-un ibric mai mare, pentru a fi mai ușor de turnat in borcane.
  • Am scos pe rând, cate un borcan fierbinte din cuptor, l-am asezat pe doua cuțite, sa nu se spargă, am turnat jeleul fierbinte, am pus capacul, infiletandu-l bine si l-am asezat iar, in tava din cuptor. Pentru aceasta operatiune, m-am folosit de doua prosoape de bucatarie, pentru a-mi proteja mâinile.
  • Se procedează la fel, cu fiecare borcan, pana se termina jeleul. La final, au fost 5 borcane de aproximativ 300 g fiecare.
  • Borcanele pline si cu capacele puse, asezate in tava din cuptor, le-am lăsat la 150 grade, încă 5-6 minute, pana erau așa fierbinti, ca nu puteai tine degetele pe ele.
  • Am oprit caldura cuptorului si am lăsat borcanele acolo, pana s-au răcit complet, apoi le-am depozitat intr-un loc racoros. Doar unul singur l-am pus la frigider, pentru a fi la îndemâna. Nu a durat mult și deja erau doritori, sa guste jeleul, dar și curiozitatea mea, a fost la fel de mare, sa văd, ce consistenta are. Nu mare mi-a fost mirarea, sa văd, ca dintr-un sos destul de subțire,care l-am pus in borcan, s-a transformat intr-un gem in toată regula, foarte fin și mătăsos , care merge întins perfect pe o felie de pâine, iar gustul este extraordinar, dulce-acrișor, aromat  si parfumat! Bineînțeles, ca nu puteam, sa nu fac și o inghetata, unde am folosit acest jeleu, iar reteta o las mai jos.
  • O alta varianta pentru a steriliza borcanele, este păstratul borcanelor fierbinti in pături, pana se răcesc, dar eu nu sunt fan, al acestui procedeu.
  • Reteta de inghetata cu jeleu de coacăze este in linkul urmator:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/inghetata-cu-ciocolata-alba-si-jeleu-de-coacaze-rosii