Fructele se pun intr-o sita si se spala sub jet de apa rece.
Se îndepărtează codițele si eventualele bobițe stricate, apoi se cantaresc.
Se pun intr-un vas, se adauga zeama celor doua lamai si apa rece. Se pun la fiert, 2-3 minute din momentul când încep, sa fiarbă, doar cât sa fie bobitele moi.
Am dat vasul de pe foc, am adăugat peste coacăzele fierte și zmeura proaspăta, apoi am pasat fructele fierbinti cu tot cu lichid, folosind blenderul de mâna.
Piureul obținut l-am trecut prin sita, pentru a îndepărta coaja si semintele. Pentru acest lucru, am folosit o lingura, presand bine, pana a trecut toata pulpa fructelor prin sita.
Se cântărește din nou, de aceasta data, piureul curat, pentru a sti, cât zahăr se adauga.
Pe blogul “Savori Urbane”, de unde m-am inspirat, se recomanda cantitati egale de piure si zahăr.
La final am obținut 1100 g piure, deci am adăugat 1100 g zahăr.
Se pune la fiert piureul si se adauga zaharul.
In timp ce vasul este pe foc, se amesteca mereu, pana se dizolva zaharul.
Când jeleul începe, sa fiarbă, se îndepărtează spuma, care se formează.
In reteta de inspirație, se specifica, 8 minute de fierbere, insa eu fiind mai sceptica, am fiert jeleul 10 minute, din momentul când, a început sa fiarbă in masa.
Fiind fierbinte, este subțire, dar totuși, se observa, ca s-a siropul de fructe s-a îngroșat.
Am oprit focul si am pregătit borcanele.
Aici, voi scrie, cum am procedat eu: borcanele si capacele spalate si uscate, le-am pus pe o tava si le-am dat la cuptor, la 150 grade, pana s-au înfierbântat.
Jeleul fierbinte l-am transferat intr-un ibric mai mare, pentru a fi mai ușor de turnat in borcane.
Am scos pe rând, cate un borcan fierbinte din cuptor, l-am asezat pe doua cuțite, sa nu se spargă, am turnat jeleul fierbinte, am pus capacul, infiletandu-l bine si l-am asezat iar, in tava din cuptor. Pentru aceasta operatiune, m-am folosit de doua prosoape de bucatarie, pentru a-mi proteja mâinile.
Se procedează la fel, cu fiecare borcan, pana se termina jeleul. La final, au fost 5 borcane de aproximativ 300 g fiecare.
Borcanele pline si cu capacele puse, asezate in tava din cuptor, le-am lăsat la 150 grade, încă 5-6 minute, pana erau așa fierbinti, ca nu puteai tine degetele pe ele.
Am oprit caldura cuptorului si am lăsat borcanele acolo, pana s-au răcit complet, apoi le-am depozitat intr-un loc racoros. Doar unul singur l-am pus la frigider, pentru a fi la îndemâna. Nu a durat mult și deja erau doritori, sa guste jeleul, dar și curiozitatea mea, a fost la fel de mare, sa văd, ce consistenta are. Nu mare mi-a fost mirarea, sa văd, ca dintr-un sos destul de subțire,care l-am pus in borcan, s-a transformat intr-un gem in toată regula, foarte fin și mătăsos , care merge întins perfect pe o felie de pâine, iar gustul este extraordinar, dulce-acrișor, aromat si parfumat! Bineînțeles, ca nu puteam, sa nu fac și o inghetata, unde am folosit acest jeleu, iar reteta o las mai jos.
O alta varianta pentru a steriliza borcanele, este păstratul borcanelor fierbinti in pături, pana se răcesc, dar eu nu sunt fan, al acestui procedeu.
Reteta de inghetata cu jeleu de coacăze este in linkul urmator:
Comentarii