Ingrediente

  • 6 lamai 
  • 4 oua întregi 
  • 2 gălbenușuri
  • 400 g zahăr
  • 150 g unt cu 82% grăsime

Instructiuni

M-am gândit, sa fac aceasta crema de lamaie, având la dispoziție atât lamai cu coaja netratată, cât si lamai mai mici, dar foarte zemoase.
Fata de reteta de inspirație, eu am făcut porție dubla, obținând la final 3 borcane de 300 g fiecare, umplute cu aceasta crema delicioasa, dulce-acrișoară, care se păstreaza la frigider mai multe zile. Fiind vara, m-am gândit întâi, s-o folosesc la un desert, foarte iubit in acest sezon și anume inghetata.

  • Am avut 4 lamai cu coaja netratată, mai mari, dar care nu au fost chiar așa zemoase. După ce le-am spalat, am decojit partea galbena a cojii, cu ajutorul unui peeler, apoi am stors zeama de la toate cele șase lamai.
  • Intr-un vas încăpător am pus ouale, gălbenușurile, un praf de sare și zaharul. Le-am amestecat cu un tel. Am adăugat zeama de lamaie, omogenizand cu telul, apoi untul si coaja de lamaie.
  • Am in dotare, o cratita potrivită ca mărime, care este antiaderenta. O folosesc mereu, la foc mic, pentru a fierbe diferite creme, stiind, ca nu se prinde și nu arde la fund. In lipsa acestei cratițe, ar fi trebuit, sa fierb cremele, la baia de abur.
  • După ce am omogenizat compozitia, am transferat-o in cratita.
  • Am adus termometrul de bucatarie, sa-l am la îndemâna.
  • Am pregătit un alt vas, asezand o sita deasupra, s-o am la îndemâna, când am nevoie.
  • Am pus cratita la foc foarte mic, amestecand mereu in crema, cu o spatula de silicon.
  • Când începe, sa se îngroașe, am verificat temperatura, crema ar trebui, sa ajungă la 77 grade Celsius, pentru a se gati ouale. Cratita am dat-o de pe foc, in acest timp.
  • In lipsa unui termometru, crema este gata, când începe să formeze mici creste, nu foarte definite,  la suprafață.
  • Când ajungem la aceasta faza, luăm imediat crema de pe foc și o turnăm, cât este încă fierbinte, în sita așezată pe vas, lucru care l-am făcut, înainte de a pune crema pe foc.
  • Cu o lingura am apăsat pe crema, sa treacă prin sita. Aici s-au colectat cojile de lamaie.
  • Crema trecută prin sita, cât este încă fluida, am pus-o in borcane foarte bine spalate si uscate. Am pus capacele si le-am dat la frigider.
  • In linkul urmator, găsiți reteta de inghetata cu lamaie, unde am folosit o parte din aceasta crema:  https://bucataria-bunicii.ro/reteta/inghetata-cu-lamaie