Ingrediente

  • 4 vinete (1200 g cu aproximație)
  • 1 ceapa
  • 3 căței usturoi
  • 700 g sos de roșii pentru pizza din gama Mutti
  • 400 g mozzarella mai uscat
  • 150 g parmezan
  • Ulei de masline

Instructiuni

Preparatul are doua etape importante și anume: pregătirea vinetelor și a sosul de roșii.
In reteta de inspirație, se folosește passata de rosii Mutti cu busuioc. Având o cutie cu sos de roșii pentru pizza, acesta este condimentat cu busuioc, oregano, ceapa și sare in proporții de 0,9%, restul de 99,1% reprezintă roșiile. Nici nu a fost nevoie, sa-l scad prea mult la fiert, fiind destul de gros.
Sos de roșii

  • Intr-o tigaie se pune o lingura ulei de masline, ceapa și usturoiul. Se presara putina sare și se calesc, pana devin translucida. Se toarnă sosul de roșii și se fierbe la foc mic, amestecand uneori, pana devine cremos. Totul a durat 15 minute. Se oprește focul și se lasă la răcit. Dacă se folosește sos de roșii simplu, se condimentează cu busuioc. Nu se pune sare, sosul de rosii, brânzeturile și vinetele, au suficientă sare.

Vinetele

  • Se spală, se îndepărtează capetele și se feliază pe lungime, in felii groase de 1 cm. Se presara putina sare pe fiecare felie și se lasă minim 30 minute, pentru a elimina zeama amaruie.
  • Pentru a le gati, am folosit o tigaie tip grill.
  • Se șterge bine cu hârtie absorbanta, fiecare felie, de apa care au eliminat-o la suprafața, se pun pe un blat și se ung cu ulei de masline, folosind o pensula, sau așa cum am procedat eu, am folosi un spray cu ulei de masline.
  • Se înfierbânta tigaia si se asaza feliile de vinete. Se gătesc la foc mediu, pe ambele părți, pana ce sunt moi. Ca sa fiu sigura, ca feliile de vinete sunt gătite complet, am folosit o scobitoare, cu care am înțepat feliile in diferite locuri, in special in partea cu coaja. Dacă scobitoarea a intrat ușor, înseamnă, ca sunt gata.
  • Se scot pe o farfurie si se continua, pana toate vinetele sunt prăjite.
  • Între timp se da mozzarella pe răzătoarea mare, iar parmezanul se rade fin (eu am cumpărat pecorino, răzuit foarte fin).

Asamblare

  • Pregătim un vas yena, sau de ceramica. In funcție de mărimea tavii, preparatul va fi format din trei sau patru straturi de vinete.
  • Se intinde pe fundul vasului 3-4 linguri de sos de roșii. Se aranjează un rând cu felii de vinete, care se ung cu sos de roșii. Se presara parmezan, apoi un strat de mozzarella.
  • Se continua cu vinete, sos de roșii, parmezan si mozzarella.
  • Ultimul strat va fi la fel, doar ca inversam brânzeturile si anume, mozzarella si apoi parmezanul.
  • Atât sosul de roșii, cât si brânzeturile se vor imparti in 3 sau 4 portii, in funcție de straturile care le obținem. Numaram feliile de vinete, vedem cate felii intra intr-un rand si ne dam seama, dacă obținem trei, sau patru straturi.
  • Se da vasul la cuptor, încălzit înainte la 180 grade, pentru 40-45 minute. Primele 15 minute am folosit și ventilatia cuptorului, dar stratul de branza se rumenea deja, așa ca am oprit-o, continuind doar cu încălzire sus-jos.
  • Se scoate vasul din cuptor și se lasă in repaos, măcar 10 minute. Cât este fierbinte, nu se poate taia felii perfecte, dar dacă mai rămâne, când este doar caldut, se poate felia perfect.
  • Același preparat l-am făcut, dar folosind felii de dovlecei, prăjiți in ulei. Reteta o găsiți in linkul urmator:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/dovlecei-cu-sos-de-rosii-si-branza-la-cuptor