Ingrediente
- 1-1,2 kg dovlecei tineri
- 400 g mozzarella
- 200 g cașcaval uscat, sau parmezan
- 1,2 kg roșii coapte
- 1 ceapa
- 2 căței de usturoi
- 2-3 linguri ulei de masline
- 1 lingura busuioc uscat, in lipsa frunzelor proaspete
- 1-2 lingurițe zahăr (optional)
In plus
- Făina pentru tavalit feliile de dovlecei (3-4 linguri)
- Ulei pentru prajit (250-300 ml)
- Sare și piper
Instructiuni
- Dovleceii se spală bine, se sterg cu hartie absorbanta și se taie longitudinal cu tot cu coaja, în felii groase de 3-4 mm. Se presară sare peste ele și se pun unele peste altele într-o sită, timp de 30-60 minute, pentru a elimina apa.
- Roșiile spălate se decojesc și se toaca mărunt. Pentru acest lucru, le crestam și le punem într-o cratiță cu apă clocotită, timp de 30-40 de secunde, sau le punem in cuptorul cu microunde, in reprize de 30 secunde, pana se desprinde pielița ușor. Roșiile opărire se pun in apa rece, se decojesc și apoi se taie cubulete. Le punem intr-un castron, cu tot cu sucul lor.
- Se toacă ceapa și se zdrobește usturoiul. Încingem o tigaie mai mare la foc mediu, adaugăm uleiul de măsline apoi ceapa și usturoiul. Presărăm un praf de sare și călim ceapa, amestecând mereu, până începe să devină translucidă.
- Se adauga cuburile de roșii, cu tot cu zeama pe care au lăsat-o în castron.
- Se reduce focul si se acoperă tigaia cu un capac.
- Se fierbe cam 30-40 de minute, verificând, să nu rămână sosul pe uscat și completând cu 2-3 linguri de apă fierbinte, dacă e cazul.
- La final adăugăm busuiocul, sare, piper, după gust, iar optional se poate pune si puțin zahăr, pentru un sos dulce-acrișor.
- Se lasă deoparte, sa se răcească, pana pregătim feliile de dovlecei, care au lăsat destula apa.
- Se ia fiecare felie și se tamponează cu hârtie absorbanta, pe fiecare parte.
- Intr-o farfurie se pune făina (3-4 linguri).
- Intr-o tigaie se pune uleiul la incins.
- Se trec feliile de dovlecei prin făină pe ambele părți, se scutura de surplusul de făina și se pun in uleiul încins.
- Prăjim feliile de dovlecei, pe rând, până de vin aurii, pe ambele părți, apoi le așezăm pe hârtie absorbanta, pentru a absorbi surplusul de ulei.
- Dacă, in tigaie rămâne puțin ulei, in timpul prajitului, se mai adauga ulei.
Asamblam preparatul.
- Încălzim cuptorul la 200 grade.
- Pregătim o tava de 22/33 cm, sau mai mică, pentru un preparat mai inalt.
- Cașcavalul se da pe răzătoare, iar mozzarella se taie felii foarte subtiri.
- Punem in tava 2-3 linguri din sosul de roșii și îl întindem cu dosul lingurii.
- Așezăm un rând de dovlecei, le ungem cu sos de rosii, presaram cașcaval și deasupra se pun feliile de mozzarella.
- Continuam cu felii de dovlecei, sos de rosii, cașcaval, mozzarella, pana terminam toate ingredientele.
- La ultimul strat se inversează brânzeturile, adică deasupra va fi cașcaval răzuit.
- In funcție de mărimea tavii, vom avea 3-4 straturi.
- Se da tava în cuptorul preîncins la 200 de grade, timp de 30 de minute, pana stratul superior se va rumeni frumos.
- Se scoate tava din cuptor și se lasă in repaos timp de 15 minute, să se răcească puțin si sa poată fi feliata usor.
- Este o mâncare foarte delicioasa, sățioasa, care trebuie repetata!
- Cu brânzeturi și sos de roșii, dar cu vinete in loc de dovlecei, un alt preparat delicios, iar reteta o găsiți in linkul urmator: https://bucataria-bunicii.ro/reteta/vinete-cu-branza-si-sos-de-rosii-la-cuptor
Comentarii