Ingrediente

Blat

  • 2 oua mari (peste 73 g)
  • 120 g apa (cântărită, nu măsurată)
  • 3 linguri ulei de masline
  • 60 g tarate ovaz macinate   (4 linguri)
  • 20 g tarate pshillium              (2 linguri)

Crema

  • 3 gălbenușuri
  • 90 g indulcitor (xilitol)
  • 250 ml lapte
  • 1 praf de sare
  • esenta de vanilie (după gust)
  • 1 plic gelatina
  • 40 ml apa rece
  • 300 g branza degresată cremoasă cu 0,2% grăsime

Instructiuni

Blat

  • Amestecam taratele de ovaz macinate, împreuna cu taratele de pshillium.
  • Pornim cuptorul la 210 grade.
  • Pe o hârtie de copt trasăm cu un pix, creion, etc…doua cercuri cu diametrul de 17 cm, ajutându-ne de o farfurie, sau de baza unei tavi. Întoarcem hârtia, sa fie cu scrisul in jos și se asaza intr-o tava mare de aragaz.
  • Intr-un vas antiaderent punem apa cântărită și uleiul. Punem vasul pe foc, iar când începe apa sa fiarbă, adăugăm taratele, toate odata. Amestecam energic cu o lingura, sau un tel, lăsând pe foc, doar cât se incorporeaza taratele in lichid. Vom obtine un aluat mai tare, care îl vom transfera in alt vas.
  • Adăugăm imediat primul ou și amestecam cu o lingura. Trebuie insistat, pentru ca la început compozitia se desface, devine alunecoasa de la albus, dar amestecam pana oul se incorporeaza in aluat.
  • Adăugăm al doilea ou, la fel amestecam bine, pana se incorporeaza. La final, cu ajutorul blenderului vertical, pasăm practic aluatul, 1 minut maxim, sa se desfacă tot aluatul și sa fie omogen.
  • Impartim aluatul in doua și punem cu lingura direct pe hârtie, întinzând aluatul pe suprafața celor doua cercuri. Nu e nevoie sa se niveleze perfect, doar sa fie întins in straturi uniforme, sa nu fie o parte mai groasa, alta mai subțire.
  • Dam tava la cuptor la 210 grade, timp de 20-23 minute, dar in acest timp nu deschidem usa cuptorului deloc. Eu am ținut blaturile la cuptor 23 minute, apoi încă 4 minute cu ventilația pornita. La final, am oprit caldura cuptorului, am întredeschis usa ei și am lăsat blaturile încă 3 minute.Dar fiecare își cunoaște cuptorul, timpul este cu aproximație!
  • Dacă aluatul crud cântarea aproximativ 320 grame, blaturile coapte au cantarit împreuna 150 g. Au fost uscate, dar aerate, iar la gust aduc cumva cu foile de napolitane clasice.
  • Blaturile se răcesc pe un grătar, la loc uscat.
  • Nu m-am apucat sa fac crema, pana nu am văzut, dacă îmi reușesc blaturile. Fiind mulțumită de rezultat, am zis, ca merita o crema pe măsura!

Crema

  • Punem la hidratat gelatina in apa rece și o dam deoparte.
  • Gălbenușurile, indulcitorul și un praf de sare, se amesteca bine cu un tel, pana devin albicioase.
  • Laptele se pune la încălzit, iar când ajunge la punctul de fierbere, se ia de pe foc și se toarnă cate puțin , in crema de galbenus, amestecand de fiecare data. Când terminam de turnat tot laptele, se transfera iar in vas și se pune la foc mediu, amestecand mereu, sa nu se prindă de vas. Fierbem crema, pana o aducem la punctul de fierbere ( maxim 80 grade, dacă aveți termometru de bucatarie). 
  • Atenție! Nu se fierbe crema, sa nu obținem o omleta, sau o crema branzita, din cauza gălbenușurilor!
  • Dacă nu folositi termometrul, crema ar trebui, sa lase o pelicula pe lingura cu care amestecam. Totul durează 2-3 minute, fiind cantitate mică de sos.
  • Se transfera crema intr-un vas rece, se adauga gelatina hidratată si esența de vanilie. Se amesteca bine cu un tel, sa se dizolve toată gelatina.
  • Crema se lasă la temperatura camerei, pana se răcește și ajunge la consistenta unui sos mai gros, apoi adăugăm branza, lingura cu lingura, amestecand cu telul, pana se incorporeaza in sosul de galbenus (in vocabularul cofetarilor, sosul de galbenus se numește sos de bavareză, doar ca ei folosesc zahăr, insa procedeul este același, iar in crema ei incorporeaza frisca, nu branza dietetica)!
  • Se da crema la frigider, dar o verificam permanent, amestecand cu un tel in ea. Aici, la mine, a durat cam doua ore, pana s-a întărit crema, suficient, sa nu curga, pentru ca eu doream neaparat, sa fac tortului o bordura cu crema, deci trebuia s-o asamblez direct pe o farfurie. Nu voiam sa folosesc un cadru metalic, sa așez blat, crema, blat, cu toate ca, gustul era la fel! De, mofturi!
  • Când crema a ajuns la consistenta dorita, se pune intr-un posh cu dui stea.
  • Pe o farfurie întinsa se pune primul blat, cu poshul punem toată crema, peste crema venim cu al doilea blat, care se apasă ușor, sa facă priza cu crema. Blaturile se asaza cu partea neregulată in sus, așa cum au fost coapte, nu le întoarcem.
  • Se da tortul la frigider câteva ore, sau peste noapte.
  • Se pudreaza ușor cu indulcitor pudra si se feliază cu cutitul zimțat de pâine.
  • Este un tort delicios, care sincer, îmi place la gust, textura, atât crema, cât si blatul.
  • După ce am gustat din el, sa văd si eu ce am făcut si dacă merita scrisă reteta (ca am avut si preparate comestibile, dar care am considerat, ca nu merita, sa pierd timpul scriind reteta), am feliat tortul, l-am depozitat in cutie alimentara, sa nu tai cate o felie, când am nevoie! Așa e mai ușor, mergi la frigider si te servești!
  • In dieta Dukan tortul se consuma in trei zile de croaziera, având 3 linguri de ulei de masline, permis o lingura/zi.Taratele de ovaz și pshillium din reteta, reprezintă cantitatea pentru doua zile de croaziera.
  • Din aceeași gama, ecler, am făcut și gogosi umplute cu crema, doar ca, am folosit făina integrala, rețeta lor in linkul urmator:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/gogosi-de-ecler-dietetice