Ingrediente

  • O bucată ceafă de porc (1600 grame)
  • 20 g sare grunjoasa
  • 2 lingurițe muștar dulce
  • 2 linguri de ulei
  • Piper proaspăt măcinat 
  • 300 ml vin
  • 5 cepe mari
  • 1 căpățâna usturoi
  • 60 g unt foarte rece
  • Cimbrișor proaspăt (optional)

Garnitura 

  • Piure de cartofi

Instructiuni

  • Bucata de ceafă se taie felii groase de 12-13 mm, se presară sare grunzoasa pe toate feliile și se dă la frigider peste noapte, sau se lasă măcar 3-4 ore la temperatura camerei.
  • Înainte de a pune ceafa la cuptor, se presară piper proaspăt măcinat, 2 lingurițe de muștar și 2 linguri de ulei. Se amestecă totul foarte bine.
  • Într-o tavă încăpătoare se pune ceapa tăiată grosier, usturoiul curățat și presat fiecare cățel cu latul unui cuțit, se toarnă vinul și se așază deasupra feliile de ceafă, să fie pe un singur rând. Vinul ar fi trebuit, să fie alb, însă în lipsa am pus vin dulceag roșu, mai mult roze. Este bine, să folosim un vin bun, pentru ca, sosul pe care-l vom face la final, va avea aroma vinului folosit.
  • Se acoperă carnea cu hârtie de copt umezită cu apă, iar tava se va căptuși cu folie de aluminiu.
  • Se dă la cuptor, temperatura de 200 grade, timp de 70-80 de minute.
  • Se scoate tava din cuptor, iar carnea se scoate pe o farfurie.
  • Ceapa, usturoiul și lichidul din tavă se toarna într-un alt vas.
  • Carnea se pune iar în tavă, se stropește cu puțin ulei și se dă la cuptor, să se rumenească. Carnea nu se acoperă cu nimic. Se rumenește pe o parte 5 minute, apoi se întorc bucățile de ceafă și se dau la cuptor încă 4-5 minute, să se rumenească pe ambele părți.
  • Se scoate tava din cuptor, iar carnea se acoperă, să stea la odihnă, cat pregătim sosul.
  • Pentru sos, am modificat puțin lucrurile, față din linkul de inspirație, însă nici poze nu am făcut pentru această etapă.
  • Lichidul din tavă cu tot cu ceapă și usturoi le-am pasat cu blenderul vertical, apoi tot amestecul l-am trecut prin sita.
  • Sosul obținut l-am pus într-o cratiță, la foc iute, să fiarbă, până scade aproape la jumătate.
  • Cu o oră înainte, am pus untul tăiat cuburi la congelator, să fie foarte rece.
  • Când sosul a scăzut aproape la jumătate, se pune un cubuleț de unt și se amestecă bine.
  • Se dă cratiță de pe foc și se adaugă untul treptat, amestecând energic după fiecare bucată de unt adăugat.
  • În sos ar fi trebuit și puțin cimbrișor proaspăt pentru aromă, dar n-am avut.
  • Între timp se face un piure de cartofi (cartofii curățați, tăiați cuburi se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se scurg de apă și se pasează manual, nu folosim blenderul. Se adaugă unt la temperatura camerei, în plus smântână, sau lapte, pentru un piure cremos).
  • Ceafa de porc se servește alături de piure, totul stropit din belșug cu sosul delicios. Optional se presara cimbrișor proaspăt, în lipsa am presărat puțin cimbru uscat.
  • Un meniu delicios, pe placul tuturor!