Ingrediente

  • 1300 g pulpă de vițel
  • 800 g hribi
  • 2 cepe roșii
  • 1 praz mare
  • 2 ardei grași roșii
  • 1 ardei iute
  • 3 morcovi
  • 4 căței mari de usturoi
  • 50 ml ulei de măsline
  • 1 linguriță rozmarin măcinat
  • 100 g pastă tomata concentrată
  • 300 ml vin roșu dulce
  • 300 ml apă
  • 1 lingură sare
  • o legătură de pătrunjel proaspat

Instructiuni

  • Pregătim toate ingredientele.
  • Ceapa și prazul se curăță și se toaca mărunt.
  • Morcovii curățați și spălați se taie rondele.
  • Ardeii se curăță de cotor și semințe, apoi se taie fâșii, iar ardeiul iute se toacă mărunt. La fel 2 căței mari de usturoi se taie mărunt.
  • Pulpa de vițel se taie în bucăți potrivite.
  • Hribii care au fost fierți și congelați, după ce se dezgheață se pun într-o sită, să se scurgă bine de apă.
  • Pregătim o cratiță, care va merge la cuptor.
  • O tigaie antiaderenta se pune la infierbantat, apoi se toarnă uleiul. Când este încins, se pun bucățile de carne pe un singur rând și se rumenesc pe ambele părți. Carnea rumenită se pune în cratița, care va fi folosită la cuptor.
  • În uleiul rămas în tigaie se călesc hribii scurși de apă și tăiați bucăți mai mici. După ce se rumenesc, hribii se pun pe o farfurie și se dau deocamdată deoparte.
  • În tigaie, dacă e nevoie, se mai pune o lingură de ulei și se călesc pe rând, doar cat se înmoaie, întâi ceapa, prazul și o lingură de sare, apoi morcovii, urmează usturoiul, după care punem ardeii grași și cel iute.
  • După ce legumele s-au lăsat puțin, se pune pasta de tomate, se amestecă cu legumele, apoi se diluează cu vin. Lăsăm totul să fiarbă 3-4 minute, să se evapore alcoolul din vin.
  • Tot acest amestec se toarnă peste carnea din cratiță. Se pune apă, sau supă de vită, se adaugă rozmarinul, sau alte ierburi aromate după plac, se gustă sosul din cratiță și se asezonează cu sare și piper, dacă e nevoie.
  • Carnea și legumele se acoperă cu hârtie de copt umezită, iar cratița se căptușește bine cu folie de aluminiu.
  • Se dă cratiță în cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de 30 minute, apoi se scade temperatura la 160 grade pentru încă o oră.
  • După 90 minute se scoate vasul din cuptor, se pun hribii, se amestecă și vasul merge iar la cuptor pentru încă 30 minute, sau mai mult, dacă e nevoie, să se gătească bucățile de carne.
  • Când suntem mulțumiți de rezultat, adică sosul s-a îngroșat, iar carnea este fragedă, se pun doi căței mari de usturoi trecuți prin presă,se presara o legătură de pătrunjel proaspăt tocat, se amestecă, se pune capac pe vas și se lasă la odihnă, cat se pregătește mămăliguța, care merge de minune cu această tocăniță din pulpă de vițel si hribi.