Ingrediente
Blat
- 400 g biscuiți digestivi
- 120 g unt moale
Cremă cu fistic
- 250 g mascarpone
- 450 g smântână pasteurizată cu 30% grăsime
- 300 g pasta cu fistic
- 10 g gelatină granulă
- 40 ml apă rece
Jeleu de zmeură
- 325 g zmeură congelată
- 100 g zahăr
- 5 g gelatină
- 30 ml apă rece
Stratul de pere
- 400 g pere curățate de coajă și semințe
- 250 ml apă
- 100 g zahăr
- 1 steluță anason
- 3 cm baton de scorțișoară
Caramel pentru decor
- Siropul rămas de la pere
- 50 g unt cu 82% grăsime
- 50 g smântână
Instructiuni
- Întâi pregătim perele, care trebuie să fie coapte, dulci și ferme. Se curăță de coajă, se îndepărtează codițele, căsuța semințelor și se taie în două pe lungime. Într-un vas se toarnă apă, se adaugă zahărul, steluța de anason și scorțișoară. Când apa începe să fiarbă, se pun perele și se fierb la foc mic 8-9 minute.
- Se lasă la răcit în sirop, apoi se scot pe o farfurie.
- Siropul aromat m-am gândit, să-l transform în caramel.
- Am transferat siropul într-o crăticioară micuță, cu pereți groși, de fapt un ceaunel micuț și am pus siropul la fiert. La început fierbe liniștit, dar când scade apa, siropul se îngroașă, se formează spuma, iar din acel moment trebuie supravegheat permanent, amestecând mereu în vas. Se formează la fundul vasului un strat de zahăr ars, care nu e vizibil din cauza spumei, dar se vede pe lingură, în timp ce se amestecă în vas. Când siropul ajunge la culoarea caramelului, se pune untul și smântână, se ia vasul de pe foc și se amestecă energic, până obținem un sos uniform. Dacă nu folosim caramelul imediat, se pune călduț în borcan, se lasă la răcit și se acoperă cu capac. Eu am pregătit perele cu o zi înainte, la fel și caramelul, de aceea l-am turnat în borcan și l-am lăsat la loc răcoros, până a doua zi, când am decorat prăjitura.
Jeleu de zmeură
- Zmeură congelată și zahărul se pun la fiert, la început la foc mic, până se dezgheață fructele, apoi la foc mediu, încă 4-5 minute, după care sosul obținut se trece prin sita.
- Se hidrateaza gelatină în apă rece, până se umflă, apoi se topește la baia de abur. Gelatina topită se adaugă în piureul de zmeură, se amestecă și se lasă deoparte, acoperit cu folie de contact, să nu facă pojghita deasupra.
Blat
- Se fărâmițează biscuiții cu un sucitor, sau se pun într-un procesor pentru acest lucru. Biscuiții digestivi sunt foarte fragezi și se pot pune într-o pungă mai groasă, iar cu sucitorul se trece peste biscuiți, obținând o pudră destul de fină, care se pun într-un vas.
- Se toarnă untul topit și răcit și se amestecă cu lingura, până obținem o compoziție nisipoasă.
- Un cadru metalic reglat la 20/24 cm se așază pe un platou. Se toarnă amestecul nisipos, se întinde pe toată suprafața, în strat uniform și se tasează ușor cu dosul unei linguri, sau cu fundul drept al unui pahar. Se dă forma la frigider.
Crema cu fistic
- Se hidratează gelatina în apă rece, apoi se pune la topit pe baia de abur.
- Se mixează smântână, până capătă volum, dar să nu fie foarte fermă.
- Mascarpone se mixează, până se desface, se pune pasta de fistic și se mixează, până se omogenizează.
- Peste crema de mascarpone se adaugă smântână bătută, lăsând deoparte 2 linguri si se amestecă cu o spatulă.
- Cele două linguri de frișcă se adaugă peste gelatină topită, se amestecă bine și se toarnă peste crema obținută anterior, încorporând-o foarte bine.
Asamblare
- Se scoate forma cu blat de la frigider și se pune 1/2 din cremă cu fistic. Restul de cremă se păstrează la temperatura camerei. Se nivelează, iar deasupra se așază un strat de pere, care se taie felii de 6-7 mm.
- Peste pere se toarnă jeleul de zmeură, iar cu dosul unei lingurițe se întinde, să pătrundă printre feliile de pere.
- Prăjitura se dă la frigider 25-30 minute, cat se întărește jeleul, suficient să susțină ultimul strat de cremă.
- Peste jeleul întărit puțin se pune restul de cremă. Se nivelează și se dă prăjitura la frigider câteva ore, sau peste noapte.
- Se îndepărtează cadrul metalic, trecând cu lama unui cuțit peste marginile formei, astfel se desprinde prăjitura de cadru.
- Se feliază, se separa bucățile de prăjitură una de alta, folosindu-ne de lamă lungă a unui cuțit și se decorează fiecare bucată separat.
- Caramelul se pune în posh cu dui rotund de 1 mm și se trasează linii pe fiecare bucată de prăjitură. Dacă caramelul s-a întărit, se pune la încălzit, doar cat să devină puțin fluid, să curgă prin dui.
Alte informatii
Câteva precizări:
- Daca doriți un blat mai ferm, se poate adăuga încă 30 grame de unt peste biscuiții fărâmați, sau se poate înlocui cu un blat de pandișpan.
- Despre pasta de fistic folosită la crema, nu pot da detalii, întrucât am primit-o. Nu știu procentul de fistic, zahăr, sau alte ingrediente. Este bună, dar calitativ, nu se compară cu alte paste, folosite până acum, care conțineau fistic 100%. Culoarea cremei este de la pasta de fistic, deci cred ca, avea destul colorant. Dar calul de dar, nu se caută în gura, cum spune proverbul!
- Decorul de caramel se poate omite, insa eu, chiar am vrut, sa vad, daca reușesc, sa transform siropul ramas de la pere în caramel și chiar mi-a reușit, având un gust deosebit de anason, scorțișoară și pere.
- Crema nu a necesitat zahăr, pentru ca, pasta de fistic a fost destul de dulce.
Comentarii