Ingrediente

  • 200 g faina
  • 40 g cacao
  • 10 g praf de copt
  • 3 oua medii
  • 180 g zahar 
  • 140 g iaurt natural (o cutie)
  • 150 g ciocolata cu lapte
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 linguriță rasa cu sare
  • 2-3 pere coapte, zemoase si ferme

Instructiuni

  • Cuptorul se încălzește la 180 grade.
  • Se pregătește o tavă cu diametrul de 23 cm si cu fund detașabil pe care se pune hârtie de copt unsă cu unt solid, iar inelul tavii se unge cu unt și se tapetează cu făină.
  • În bolul mixerului se pun ouăle, zahărul, sarea și esența de vanilie. Se mixează 2-3 minute, doar cat ouăle se deschid la culoare.
  • Se adaugă pe rând iaurtul și uleiul, mixând scurt după fiecare ingredient.
  • Peste compoziția obținută se cerne amestecul de făină, cacao și praful de copt, incorporandu-le cu spatula.
  • La final se pun 100 g ciocolată (eu am folosit bucle de ciocolată cu lapte) și se amestecă cu spatula.
  • Se toarnă compoziția în tavă pregătită anterior și se nivelează.
  • Perele se curăță de coajă, codițe și semințe. Se taie felii de 1 cm și se așază in tavă, apăsându-le ușor să intre în compoziție.
  • Peste feliile de pere se presară cele 50 g ciocolată.
  • Se da tava in cuptorul preîncălzit la 180 grade, până ce prăjitura trece testul scobitorii. Eu am lăsat tava la 180 grade timp de 45 minute, apoi pentru încă 15 minute am scăzut temperatura la 160 grade și am pornit ventilația sus-jos.
  • Tava se scoate din cuptor, se îndepărtează inelul detașabil și hârtia de copt, apoi se lasă la răcit pe un grătar.
  • Prăjitura se feliază, când este complet rece. Are gust de brownie, sau negresa, îmbunătățită cu ciocolată și pere.