Ingrediente
Pentru un singur blat
- 3 albușuri
- 110 g nuca măcinată
- 110 g zahăr
- 35 g făina
- O lingura otet
- Un praf de sare
Nuci caramelizate
- 125 g nuci
- 100 g zahăr
Crema
- 1 l lapte
- 9 gălbenușuri
- 250 g zahăr
- 100 g amidon
- 400 g unt
- Esența vanilie
Instructiuni
- Pentru tort avem nevoie de trei blaturi, care se fac separat,deci vom avea nevoie de cantitate tripla, pentru blaturi.
- Se face fiecare foaie separat, cât un blat este la cuptor,se pregătește următorul blat.
- Tava are diametrul de 23 cm.
- Se bat albușurile spuma cu un praf de sare, se adauga zahăr și otet, continuind sa mixam, pana obținem o bezea ferma și lucioasa.
- Nucile macinate și făina se amesteca împreuna și se adauga peste bezea,amestecand cu o spatula.
- Se pune foaie de copt in tava, se da la cuptorul preîncălzit și se coace la foc mic, aproximativ 40 minute.
- Se verifica blatul cu degetele, sa nu se lipească compozitia de degete, la atingere.
- Se scoate blatul, se lasă 4-5 minute, se se răcească, după care se îndepărtează hârtia.
- Repetam operația încă de doua ori, sa obținem trei blaturi.
Krant
- Topim zaharul,fără a-l arde, adăugăm miez de nuca, amestecam bine și întindem krantul pe hârtie de copt, pana se răcește.
- Înainte de a folosi nucile caramelizate,le sfărâmăm cu ajutorul unui sucitor.
Crema
- Se pun 800 ml lapte la fiert cu zahăr și un praf de sare.
- Amidonul se amesteca împreuna cu 200 ml lapte, se adauga gălbenușurile bătute ușor.
- Când laptele începe sa fiarbă, se toarnă in fir subțire peste crema de gălbenușuri.
- Se pune iar la fiert, amestecand mereu, pana obținem o crema ferma, având consistenta unei budinci.
- Se ia de pe foc,adăugăm untul tăiat bucăți, amestecam foarte bine, acoperim cu folie alimentara direct pe crema și dam la rece.
- Când s-a răcit, mixam ușor 3-4 minute, pana obținem o crema spumoasa.
Alte informatii
Asamblare
- Primul blat se pune pe platou, se adauga crema, punem al doilea blat, iar crema, al treilea blat, după care îmbrăcăm tortul cu crema, deasupra și partea laterala.
- Oprim din crema și pentru ornat.
- Se da la rece peste noapte.
- Înainte de a tăia tortul, se baroteaza cu nucile caramelizate, care între timp au fost mărunțite.
- Nu este indicat, sa îmbrăcăm tortul cu krant înainte, pentru ca se va topi zaharul caramelizat, in contact cu crema, lăsând sirop pe marginea platoului.Scriu acest lucru pentru ca, mi s-a întâmplat și am avut de lucru,ștergând platoul de siropul lăsat de zahar.
La final tortul a cantarit 2700 grame.A fost făcut pentru un eveniment in familie și nu am reușit sa fac poze la secțiunea tortului.
A fost suficient de mare, sa ajungă pentru 20 persoane.
Acest tort este varianta mai mare a tortului Krant.
Comentarii