Ingrediente

Pentru un singur blat

  • 3 albușuri
  • 110 g nuca măcinată
  • 110 g zahăr
  • 35 g făina
  • O lingura otet
  • Un praf de sare

Nuci caramelizate

  • 125 g nuci
  • 100 g zahăr

Crema

  • 1 l lapte
  • 9 gălbenușuri
  • 250 g zahăr
  • 100 g amidon
  • 400 g unt
  • Esența vanilie

Instructiuni

  • Pentru tort avem nevoie de trei blaturi, care se fac separat,deci vom avea nevoie de cantitate tripla, pentru blaturi.
  • Se face fiecare foaie separat, cât un blat este la cuptor,se pregătește următorul blat.
  • Tava are diametrul de 23 cm.
  • Se bat albușurile spuma cu un praf de sare, se adauga zahăr și otet, continuind sa mixam, pana obținem o bezea ferma și lucioasa.
  • Nucile macinate și făina se amesteca împreuna și se adauga peste bezea,amestecand cu o spatula.
  • Se pune foaie de copt in tava, se da la cuptorul preîncălzit și se coace la foc mic, aproximativ 40 minute.
  • Se verifica blatul cu degetele, sa nu se lipească compozitia de degete, la atingere.
  • Se scoate blatul, se lasă 4-5 minute, se se răcească, după care se îndepărtează hârtia.
  • Repetam operația încă de doua ori, sa obținem trei blaturi.

Krant

  • Topim zaharul,fără a-l arde, adăugăm miez de nuca, amestecam bine și întindem krantul pe hârtie de copt, pana se răcește.
  •  Înainte de a folosi nucile caramelizate,le sfărâmăm cu ajutorul unui sucitor.

Crema 

  • Se pun 800 ml lapte la fiert cu zahăr și un praf de sare.
  • Amidonul se amesteca împreuna cu 200 ml lapte, se adauga gălbenușurile bătute ușor.
  • Când laptele începe sa fiarbă, se toarnă in fir subțire peste crema de gălbenușuri.
  • Se pune iar la fiert, amestecand mereu, pana obținem o crema ferma, având consistenta unei budinci.
  • Se ia de pe foc,adăugăm untul tăiat bucăți, amestecam foarte bine, acoperim cu folie alimentara direct pe crema și dam la rece.
  • Când s-a răcit, mixam ușor 3-4 minute, pana obținem o crema spumoasa.

Alte informatii

Asamblare

  • Primul blat se pune pe platou, se adauga crema, punem al doilea blat, iar crema, al treilea blat, după care îmbrăcăm tortul cu crema, deasupra și partea laterala.
  • Oprim din crema și pentru ornat.
  • Se da la rece peste noapte.
  • Înainte de a tăia tortul, se baroteaza cu nucile caramelizate, care între timp au fost mărunțite.
  • Nu este indicat, sa îmbrăcăm tortul cu krant înainte, pentru ca  se va topi zaharul caramelizat, in contact cu crema, lăsând sirop pe marginea platoului.Scriu acest lucru pentru ca, mi s-a întâmplat și am avut de lucru,ștergând platoul de siropul lăsat de zahar.

La final tortul a cantarit 2700 grame.A fost făcut pentru un eveniment in familie și nu am reușit sa fac poze la secțiunea tortului.
A fost suficient de mare, sa ajungă pentru 20 persoane.
Acest tort este varianta mai mare a tortului Krant.