Ingrediente

Blat

  • 4 albușuri
  • 135 g nuca măcinată
  • 135 g zahăr
  • 2 linguri făina
  • Un praf de sare

Crema

  • 4 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 50 g amidon
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt
  • Zeama de lamaie( optional)
  • Esența vanilie

Krantz

  • 125 g nuci
  • 100 g zahăr

Instructiuni

Blat

  • Tava 20 cm diametrul
  • Albușurile se bat spuma cu un praf de sare,se adauga zahăr treptat și se mixează pana obținem o bezea ferma.
  • Nuca măcinată și făina se amesteca împreuna și se incorporeaza in bezea,ajutându-ne de o spatula.
  • Din compoziție se coc trei foi,in tava tapetata cu hârtie,in cuptorul preîncălzit,la 140-150 grade,timpul depinde de fiecare cuptor.
  • Foile se răcesc pe hârtia de copt,după care se desprind ușor de pe hârtie. 

Crema

  • Se amesteca amidonul cu 100 ml lapte și gălbenușurile.
  • Restul de lapte se pune la fiert împreuna cu zaharul.
  • Când începe sa fiarbă se toarnă in fir subțire peste amestecul de gălbenușuri și se pune înapoi pe foc,pana se ingroasa și are consistenta unei budinci.
  • Se da crema de pe foc și se adauga untul tăiat cubulete( untul sa fie cu 82% grăsime),se amesteca bine,pana se incorporeaza tot untul in crema.
  • Se acoperă cu folie alimentara,direct pe crema,pentru a nu face crusta deasupra și se da la rece.
  • După ce s-a răcit,se mixează ușor ,2-3 minute,se adauga zeama de lamaie( după gust sau se poate renunța).

Krantz 

  • Se caramelizeaza zaharul,se adauga nucile,după care se răstoarnă pe hârtie de copt,încercând sa întindem pe o suprafața cât mai mare și se lasă la răcit. Când krantzul este rece,se mărunțește,ajutându-ne de hârtia unde a fost întinsa și de un sucitorul.

Alte informatii

Asamblare

  • Pe o farfurie sau platou se aseaza prima foaie,se adauga crema iar peste crema se pune un strat subțire de krantz.
  • Adăugăm a doua foaie și procedam la fel,terminând cu a treia foaie.Imbracam tortul cu crema și se da la rece,ideal ar fi peste noapte.
  • A doua zi sau înainte de servire se îmbracă tortul cu krantz,astfel evitam sa se topească zaharul caramelizat pe crema.
  • Am folosit alta data la aceasta prajitura,crema făcută din gălbenușurile făcute pe baia de abur( o alta metoda de a prepara crema)dar foile nu s-au inmuiat,așa ca am optat pentru aceasta crema,care poate fi folosită la orice prajitura.Este gustoasa,aerată,foarte ferma și nu este nevoie de tava detașabilă pentru a asambla un tort sau o prajitura.