Ingrediente

Blat

  • 100 g biscuiți populari
  • 60 g unt topit

Crema

  • 300 g dovleac copt
  • 350 g smantana cu 30% grăsime 
  • 6 g agar-agar
  • 100 ml apa rece
  • 1/2 lingurița pudra scortisoara

Decor (optional)

  • Fistic crud

Instructiuni

Blat

  • Pregătim un cadru metalic detașabilă cu diametrul de 16 cm și-l așezăm pe o farfurie întinsa. In interiorul cadrului punem o folie de acetat, insa dacă nu avem aceasta folie, nu e nici o problema.
  • Biscuitii populari folositi pentru blat, sunt clasicii biscuiti populari la vrac, au un continut scazut de zahar și calorii, fiind potriviti pentru toate varstele. Am folosit acești biscuiți și la cheesecake-ul făcut cu crema de smochine.
  • Am pus biscuitii intr-o punga mai groasa, iar cu sucitorul am trecut peste ei, pana s-au faramat complet. Intr-un vas rasturnam biscuitii pasați, adaugam untul topit si amestecam bine cu o lingura, obținând o compoziție nisipoasa. Se toarnă in forma pregatita înainte si se taseaza ușor cu dosul unei linguri, sau cu baza dreapta a unui pahar. Se da deoparte, cât pregătim crema, asta dacă avem dovleacul copt deja.

Crema

  • Când am un dovleac mai mare, de obicei îl tai felii mai mari, indepartez mijlocul cu seminte, apoi fiecare felie o învelesc in hârtie de copt, le asez pe o tava și le coc la cuptor. Când dovleacul este gata, iau fiecare felie și scot pulpa dovleacului de pe coaja, ajutându-ma de o lingura. Dovleacul copt îl pun in pungi cu diferite gramaje și le păstrez la congelator. Așa ca acum, nu a fost nevoie sa coc dovleac, avându-l pregătit. Nu a fost nevoie, decât sa dezgheț o punguta cu dovleac copt.
  • Pasăm dovleacul cu blenderul vertical, pana obținem un piure fin.
  • Intr-un vas punem 100 ml de apa rece cu 6 grame de agar-agar. Se pun la fiert, pana se ingroasa (2 minute), dam vasul de pe foc și adăugăm 2-3 linguri din piureul pregătit înainte și omogenizam bine. Acest amestec in turnam peste restul de piure și amestecam cele doua compozitii, pana sunt bine incorporate. Adaugam acum si pudra de scortisoara.
  • Smântâna rece se mixează pana obținem o frisca aerata.
  • Adăugăm in 3-4 transe din aceasta frisca, peste piureul de dovleac pregătit înainte si amestecam ușor cu o spatula. 
  • Turnam crema peste blatul din forma, nivelam, iar deasupra presaram fistic crud dat in râșnița.
  • Se da la rece pentru 5-6 ore, sau peste noapte.
  • Se ridica cadrul metalic, se indeparteaza folia de acetat, iar acest tort se poate felia.
  • Este un deliciu pentru copii!
  • Din acești biscuiți populari am făcut blatul pentru Cheesecake-ul cu smochine din reteta următoare:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/cheesecake-cu-smochine-fara-zahar