Ingrediente

Piure de smochine 

  • 270 g smochine
  • 50 ml apa
  • 5 g gelatina+20 ml apa
  • 1 lingurița pudra de vanilie

Crema

  • 200 g smantana cu 35% grăsime
  • 150 g branza proaspăta de vaci
  • 1-2 lingurițe sirop de agave (optional)

Blat

  • 90 g biscuiți populari
  • 45 g unt topit

Instructiuni

Piure de smochine

  • Gelatina se pune la hidratat in cele 20 ml apa rece, timp de 7-8 minute.
  • Între timp smochinele se spală, se indeparteaza capetele tari și se taie bucăți mici (curățate au cantarit 270 grame). Se pun la fiert la foc mic, cu 50 ml apa, timp de 4-5 minute. Se da deoparte si se pasează cu blenderul vertical.
  • Gelatina hidratată se pune la topit pe baia de abur, sau la microunde, doar câteva secunde si se incorporeaza in piureul de smochine. Tot acum aromatizat după gust, cu pudra naturală de vanilie. Piureul obținut este destul de gros, smochinele fiind fructe nu prea zemoase, cum ar fi afinele, zmeura, etc...de aceea se lasă la temperatura camerei, cât pregătim blatul și crema.

Blat

  • Pe o farfurie întinsa se asaza un cadru metalic cu diametrul de 17 cm. In interiorul ei se pune o folie de acetat.
  • Biscuitii populari folositi pentru blat, sunt clasicii biscuiti populari la vrac, au un continut scazut de zahar și calorii, fiind potriviti pentru toate varstele. 
  • Am pus biscuitii intr-o punga mai groasa, iar cu sucitorul am trecut peste ei, pana s-au faramat complet. Intr-un vas rasturnam din punga biscuitii pasați, adaugam untul topit si amestecam bine cu o lingura, obținând o compoziție nisipoasa. Se toarnă in forma pregatita înainte si se taseaza ușor cu dosul unei linguri, sau cu baza dreapta a unui pahar. Se da deoparte, fara sa fie pusă la frigider, pana facem crema, care durează destul de puțin.

Crema

  • Brânza de vaci folosită, este cea simpla cumpărată de la producători locali, destul de uscata și fără mari pretenții. Dacă dorim o crema fina, o putem pasa cu blenderul vertical, ceea ce am făcut si eu.
  • Smântâna se mixează, pana devină ferma si aerată. Fiind destul de grasa si rece de la frigider, nu a fost nevoie decât de 2-3 minute, pentru a obtine o frisca ferma. 
  • Se adauga branza pasata si se mixează câteva secunde, apoi in aceasta compoziție incorporam cam 3/4 din piureul de smochine, mixând pana crema devine uniformă.
  • Gustam crema, iar dacă considerați, ca e nevoie, sa fie mai dulce, se pune sirop de agave, asta depinde, cat de dulci au fost smochinele.
  • Se toarnă toată crema peste blat si se nivelează.
  • Piureul rămas se întinde ușor deasupra cremei, iar cu o lingurița amestecam stratul de piure cu putina crema, pentru a-i da un aspect marmorat, mai mult pentru efect vizual, decât pentru gust. Se poate incorpora in crema tot piureul, dacă nu vrem sa ne complicam cu decorul. Se scutura tava de câteva ori, pentru a se îndrepta crema si se da la frigider, timp de 3-4 ore.
  • Înainte de a servi din cheesecake, se ridica inelul metalic, se îndepărtează folia si se poate felia.
  • Fără falsa modestie, pot spune ca, a fost o reușită acest cheesacake, fiind pe placul celor mici, făcând-o fără nici o sursa de inspirație, nimerind atât cantitatile la blat, care a fost faramicios, fără a sparge farfuria, când tai din ea, cât și crema care a fost aerată, parfumata, intr-un cuvânt, delicioasa.
  • In reteta tortului cu crema de dovleac, am folosit aceeași biscuiți populari. Nu sunt dulci, decât foarte puțin, iar consumul lor este ideal pentru orice vârsta. Reteta tortului este in următorul link:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/tort-cu-blat-din-biscuiti-si-crema-cu-dovleac-copt