Ingrediente

Blat
Pentru o tava cu diametrul de 23 cm

  • 420 g albus de ou
  • 240 g zahăr
  • 160 g fulgi de cocos
  • 70 g făina
  • 1 lingurița rasa cu sare

Crema

  • 250 g mascarpone
  • 500 g smantana pasteurizată cu 35% grăsime
  • 300 g crema de lamaie (Lemon curd)
  • 120 g zahăr pudra vanilat

Pentru insiropat

  • 175-200 ml lapte rece

Decor

  • Bucle de ciocolata

Pentru lemon curd

  • 2 lamai bio
  • 135 g zahăr
  • 2 oua mici, sau unul mare
  • 1 galbenus
  • 50 g unt cu 82% grăsime

Instructiuni

Lemon curd

  • Pregătim crema de lamaie, care se poate face chiar și cu o săptămâna înainte, caci se păstrează foarte bine la frigider, in borcane de sticla cu capac.
  • Dacă nu avem o rezerva prin frigider, procedam in felul urmator: de la doua lamai bio razuim coaja, doar partea galbena și stoarcem zeama. 
  • Intr-un vas încăpător se pune oul intreg, gălbenușul,  zahărul și un praf de sare. Se amesteca bine cu telul, se adauga zeama de lamaie și se toarna intr-un vas antiaderent. Vasul se pune la foc mic, sau pe baia de abur, amestecand mereu, pana compozitia începe, sa se îngroașe, formând mici creste. Un termometru de bucatarie ar trebui, sa indice 77 grade, temperatura ideală pentru a fi siguri, ca ouale sunt gătite. In nici un caz, nu se fierbe crema, pentru ca rezultatul va fi, o omleta cu gust de lamaie. Crema fierbinte se trece prin sita, iar la urma se incorporeaza untul. 
  • Lemon curdul obținut se toarnă in borcan de sticla și se da la frigider.

Blat

  • Încălzim cuptorul la 160 grade.
  • Pregătim o tava cu diametrul de 23 cm, care are inel detașabil. Pe fundul tavii am asezat hârtie de copt, iar inelul l-am tapetat cu unt și făina.
  • Am rasnitat fulgii de cocos, sa fie mai fini.
  • Făina și cocosul rasnitat le-am amestecat împreuna.
  • Pentru ca sunt multe albușuri, este ideal sa folosim un robot de bucatarie, care are in dotare și un bol încăpător.
  • Albușurile și sarea se mixează spuma.
  • Se adauga zaharul și continuam, sa mixam, pana obținem o bezea ferma și lucioasa.
  • Adăugăm in trei transe amestecul de făina și fulgi de cocos, incorporandu-le ușor cu spatula. Vom observa, ca bezeaua se lasă aproape la jumătate, insa compozitia finala rămâne tot aerată. 
  • Turnam in tava pregatita anterior și coacem in cuptorul preîncălzit la 160 grade, timp de 30 minute, când facem testul cu scobitoarea. Fiind o tava destul de mare, a fost nevoie sa coc blatul încă 8 minute, dar am scăzut temperatura la 150 grade și am pornit ventilatia cuptorului. Deci in total, blatul s-a copt in 38 minute, când trebuie, sa fie ușor rumenit deasupra.
  • Se scoate din cuptor, se îndepărtează hârtia și se lasă la răcit pe un grătar.

Crema

  • Toate ingredientele trebuie sa fie reci de la frigider.
  • Se mixează smantana cu zaharul pudra, pana obținem o frisca aproape ferma.
  • Dacă folositi smantana pasteurizata, aveți grija, ca intr-un minut de mixat, deja începe, sa se întărească și exista riscul, sa se taie, sau sa obținem unt. Nu agreez smantana lichida pentru frisca, in primul rând pentru gustul fad, iar frisca obtinuta, chiar daca e aerată și ferma, parca are mai mult aer, decât gust de smantana.
  • Crema de lamaie și mascarpone se mixează împreuna, pana se omogenizează.
  • Peste crema de lamaie se adauga frisca in trei etape, amestecand ușor cu spatula.
  • Vom obtine la final o crema aerată, ferma și aromata.

Asamblare

  • Inelul detașabil de la tava folosită la copt, îl așezăm pe o farfurie întinsa. In interiorul lui punem folie de acetat.
  • Blatul se taie in trei, iar aici fac o precizare și anume: blatul este foarte dens, de aceea trebuie însiropat. Eu am folosit lapte rece, fără sa adaug zahăr, sau arome.
  • Așezăm o felie de blat in interiorul inelului detașabil și insiropam cu ajutorul unei pensule de silicon.  Pentru a absorbi mai repede laptele, am înțepat blatul cu o scobitoare, pe toata suprafata ei. Am menționat mai sus, ca blatul este foarte dens, iar laptele se absoarbe foarte încet.
  • Peste blatul însiropat am pus crema intr-un strat mai generos, am nivelat și am asezat a doua felie de blat. Se insiropeaza, la fel ca prima, se pune crema, iar deasupra punem ultima felie de blat. Se insiropeaza, iar crema rămasă se intinde si se nivelează.
  • Se da la frigider peste noapte.
  • A doua zi se îndepărtează inelul detașabil si folia de acetat.
  • Se decoreaza cu bucle de ciocolata, sau după imaginație.
  • Pentru un blat mai mic de 18 cm, folosim 260 g albus, 150 g zahăr, 100 g nuca de cocos și 40 g făina.
  • Este un tort  delicios, iar combinatia de arome este una reușită!
  • Reteta de Lemon curd o găsiți in linkul urmator:https://bucataria-bunicii.ro/reteta/crema-de-lamaie-lemon-curd
  • Rețeta de inspirație pentru blat:https://lecturisiarome.ro/2016/11/blat-de-tort-cu-albusuri-si-nuca-de-cocos/