Pentru aceasta saramura, am folosit bibani cumpărați de la piața de peste. Au fost cam mulți, dar pentru patru persoane, saramura a fost consumată in doua zile. Neavând posibilitatea in acel moment, sa folosesc grătarul pentru peste și legume, am adaptat pregatirea lor in condiții de bucatarie. Peștii au fost gatiti pe tigaie grill, ardeii și roșiile au fost coapte la 200 grade cu ventilatie, in cuptor, așezate in tava pe hârtie de copt. Când am curățat pestii, am constatat ca aveau icre. Așa ca, primul lucru care l-am făcut, a fost, sa ma documentez, sa văd, dacă icrele de biban sunt comestibile. Pe lângă saramura delicioasa, m-am ales cu 260 g icre, iar pentru acestea voi scrie o reteta separată, pentru ca merita. Sa revin la preparatul de azi:
peștilor le-am îndepărtat doar intestinele și branhiile maronii de la cap, acestea de obicei, fiind amărui. Puteam sa le tai capetele, dar parca arată mai bine un peste intreg. I-am lăsat cu solzi, aceștia fiind foarte greu de îndepărtat, deci nici nu m-am complicat.
Bibanii spălați bine se șterg cu prosoape de hârtie.
Se încinge tigaia grill și se prajesc pestii pe rând, pana sunt rumeniți pe ambele părți.
In acest timp încălzim cuptorul și coacem întâi ardeii kapia, apoi roșiile. Eu nu i-am copt împreuna, pentru ca roșiile lasa suc in tava și atunci ardeii nu se coceau, ci fierbeau in zeama de roșii. Ardeii copți i-am pus intr-un vas, am presărat sare grunzoasa și am acoperit vasul, pentru a se desprinde ușor coaja de pe ei. Ardeii curatati de coaja, li se îndepărtează semințele din interior și se taie fasii.
Roșiile coapte in cuptor, doar le-am îndepărtat coaja și i-am tocat pentru saramura.
Ardeiul iute l-am tăiat jumătate bucăți mici, jumătate l-am tăiat in doua, in cazul ca saramura va fi prea iute, sa pot indeparta cele doua bucăți de ardei mai ușor, insa nu a fost nevoie.
Având toate ingredientele pregătite, am început sa pregătesc saramura.
Intr-un vas încăpător am pus apa, cimbrul și foaia de dafin. Cand a început sa clocotească apa, am adăugat ardeii kapia, ardeiul iute și roșiile pregătite înainte, lasand sa fiarbă cam 10 minute.
Am pus sosul gros de roșii si am lăsat pe foc, pana ce rosiile nu au mai făcut spuma deasupra.
Am adaugat piper si sare mai multă, pentru ca pestii au fost nesărati.
Am adaugat toți pestii, având grija, sa fie acoperiți de zeama din oala. Am oprit focul si am acoperit vasul.
In acest timp am curatat o căpățâna de usturoi românesc, l-am pasat bine in mojar si l-am adaugat in oala cu saramura, scuturand vasul, sa pătrundă usturoiul peste tot. Nu am amestecat, sa nu se fărâme pestele.
Am lăsat vasul acoperit încă 15 minute, pentru a se îmbiba aroma de usturoi in saramura.
Este o mâncate delicioasa, cu sosul gros și aromat, iar bibanul este indicat pentru saramura.
Comentarii