Ingrediente

  • 160 g icre de biban
  • 300 ml ulei
  • 30-40 ml apa minerala foarte rece

Instructiuni

  • Având doua kg de biban pentru saramura, nu mică mi-a fost surpriza, sa constat, ca fiecare peste avea icre, iar cântărite, au fost 260 grame. Așa ca ușor, cu o foarfeca, care o am special in bucatarie, am încercat sa tai pestele pe burta, sa nu sparg pielița care înfășura icrele. Am citit pe net, sa văd, dacă sunt comestibile și dacă au un mod special de preparare, insa nu am găsit nimic diferit, din ce nu știam deja, așa ca, am pregătit icrele, așa cum fac de fiecare data. 
  • Pentru salata de icre nu folosesc niciodată griș fiert, sau pâine înmuiată, nu adaug zeama de lamaie, pentru ca nu ne place, părerea mea e ca schimba gustul icrelor, la fel nu adaug ceapa, preferând s-o adaug separat pe farfurie si sa-si pună fiecare ceapa tocata, cât vrea.
  • Când gasesc icre proaspete, direct din burta peștelui, întâi le conserv, le pun in borcan si apoi după câteva zile, folosesc icrele pentru salata.
  • Pentru a le conserva, folosesc o reteta găsită intr-o revista, cu foarte mulți ani in urma.
  • Icrele curățate de pielița si nervuri, se sărează, folosind sare grunzoasa.
  • Pentru cele 260 g icre am folosit 2 lingurițe de sare. Am amestecat icrele cu sarea si le-am gătit la abur, pana se topește sarea si se incorporeaza in icre. De aceasta data le-am gătit in vasul special pentru aburi al multicookerului, pe care am pus hârtie de copt, sa nu curga bobinele de icre, prin găurile vasului. In lipsa acestui aparat, se pregătesc la aburi in felul urmator: se pun intr-un vas icrele si sarea, iar acest vas se pune in altul mai mare, in care turnam apa si punem vasul pe foc, gatind icrele, pana se topește sarea, amestecand mereu in ele.
  • Dacă aveți icre de crap, veți vedea, ca la aburi, ele devin portocalii si se gătesc, pana își schimba culoarea toate icrele. Nu același lucru se întâmpla cu icrele de biban, ele rămânând albe.
  • După ce se gătesc la abur, icrele se pun in alt vas, pana se răcesc, apoi se asaza in borcan, apăsând cu dosul lingurii, sa nu rămână prea mult spațiu liber in borcan. Peste icre se toarnă un strat de ulei, cam de un centimetru, se pune capac borcanulul si se da la frigider. Când folosim icre pentru salata, se ia din borcan cantitatea dorita, iar icrele rămase, se acoperă iar cu ulei. Sa revin la salata de icre.
  • Am pus icrele in vasul mixerului si am început sa mixez, adăugând ulei. Adăugase deja 100 ml ulei si putina apa minerala, dar ceea ce aveam in vas, nu arată deloc a salata de icre pufoasa si ferma. Ma gândeam, sa abandonez, când deodată icrele încep sa aibe fermitate, așa ca am continuat, adăugând treptat ulei, iar printre acestea, strecuram si cate o lingura de apa minerala foarte rece, aceasta având si rolul de a albi icrele.
  • Am adăugat doar 300 ml de ulei, dar se poate pune mai mult, cine dorește.
  • Am gustat si am fost incantata de gustul acestor icre, un gust deosebit fata de icrele de crap.
  • Am menționat la început, ca nu pus zeama de lamaie si nici ceapa in salata, dar se poate pune, cine dorește.
  • Dacă aveți ocazia sa găsiți icre de biban, nu ezitați sa cumpărați, sunt foarte delicioase!
  • Am avut aceasta posibilitate, nu am ratat-o pentru a le pregati si nu-mi pare rău, ca am putut sa prepar si sa mănânc, aceasta salata delicioasa din icre de biban!
  • Pentru saramura de biban, reteta o găsiți in linkul urmator:https://bucataria-bunicii.ro/reteta/saramura-de-biban