Ingrediente

Pentru forma de 32/23 cm

  • 400 g pișcoturi 
  • 100-150 ml lapte rece

Jeleu de zmeură

  • 850 g zmeură congelată
  • 300 g zahăr
  • 20 g gelatină granulată
  • 60 ml apă rece 

Crema

  • 500 g mascarpone 
  • 650 g smântână pasteurizată cu 40% grăsime 
  • 150-200 g zahăr pudră vanilat

Instructiuni

  • Înainte de a asambla prăjitura, se pregătește jeleul de zmeură.
  • Fructele congelate, sau proaspete și zahărul se pun la fiert, întâi la foc mic, să se dezghețe fructele și să lăsăm suc, apoi la foc mediu timp de 5-6 minute, până se înmoaie zmeură.
  • Piureul obținut se pasează cu blenderul vertical, apoi se trece prin sita.
  • Gelatină se pune la hidratat în apă rece, timp de 10 minute, apoi vasul se pune pe baia de abur, sau in cuptorul cu microunde în reprize scurte de 10 secunde, până gelatina se topește. Se toarnă peste sosul de zmeură, se amestecă bine și se acoperă cu folie alimentară, așezată direct pe sos, prevenind astfel formarea pojghiței la suprafața.
  • Se lasă la temperatura camerei, până sosul este rece.

Crema

  • Crema se face, când sosul de zmeură este rece.
  • Smântână și mascarpone, ambele reci, se mixează, până începe, să facă vârfuri. Se adaugă zahăr pudră vanilat, întâi 150 grame, apoi după gust se poate pune încă 50 grame. Se mixează, până obținem o cremă fermă. Se dă deoparte.

Asamblare

  • Pe un platou se așază un cadru metalic reglabil și se desface în așa fel, încât pe un rând, să încapă perfect 200 g de pișcoturi. 
  • Fiecare pișcot se umezește în lapte rece, cu partea zaharoasă, apoi se așază pe platou, cu partea umedă deasupra. Procedăm cu toate pișcoturile la fel, până formam primul blat, în cazul meu au fost 24 piscoturi (200 grame).
  • Peste pișcoturi se pune primul strat de cremă și am făcut în felul următor: peste 1/2 din crema de smântână cu mascarpone am turnat 350 g sos de zmeură și am amestecat bine. Am turnat crema peste pișcoturi și am nivelat.
  • Se pune al doilea rând de pișcoturi. Am procedat la fel ca la primul rând, adică înmuiate cu partea zaharoasă puțin în lapte rece, doar 2-3 secunde, apoi așezate peste stratul de cremă.
  • Peste al doilea rând de pișcoturi am turnat aproape totul sosul de zmeură. Am lăsat în vas 2-3 linguri de sos, care l-am folosit mai târziu.
  • Am insistat cu lingurița, să intre sos printre pișcoturi.
  • Am dat forma la frigider 30 minute, să se întărească puțin jeleul.
  • In acest timp am pregătit ultimul strat de cremă.
  • Într-un posh cu dui stea am pus 300 g crema albă.
  • Restul de cremă am amestecat-o cu restul de sos de zmeură, adică cele 2-3 linguri lăsate în vas.
  • Am continuat asamblarea prajiturii, adică peste stratul de jeleu întărit am întins crema amestecată cu sosul de zmeură, apoi cu crema din posh am decorat prăjitura.
  • Se pune într-un loc răcoros câteva ore, să se înmoaie pișcoturile, apoi se dă la frigider.
  • Înainte de a felia prăjitura, se îndepărtează cadrul metalic, trecând cu un cuțit pe interior, pe toate marginile cadrului, pentru a se desprinde de prăjitură.