Intr-o oala se pun la fiert 2 litri de apa si o lingura de sare.
Păstăile curățate de capete, se spală si se pun la fiert in apa clocotită.
In funcție de soiul păstailor se fierb 9-10 minute, pana ce mijlocul este moale, dar sa rămână întregi.
Între timp se pregătește un vas mare cu apa rece, in care adăugăm cuburi de gheata.
Păstăile fierte se scot cu paleta din oala si se pun in vasul cu gheata. Astfel își păstrează culoarea, se întrerupe procesul termic, iar păstăile rămân întregi.
După ce s-au răcit, se pun intr-o sita la scurs.
Pregătim maioneza, care poate fi clasica, sau dietetica, in funcție de preferințe.
Maioneza clasica se pregătește din doua gălbenușuri de ou, o lingurița maioneza, care se mixează, adăugând treptat 80-100 ml ulei, pana devin cremoase. In loc de doua gălbenușuri crude, se poate folosi unul fiert si unul crud.
Pentru maioneza dietetica eu folosesc doua oua fierte tari, curățate de coaja, care le pun in vasul blenderului de mâna, împreuna cu o lingurița muștar fără zahăr si adaug iaurt treptat, pasând toate ingredientele, pana obțin o crema fina si stabilă. Optional, dar nu obligatoriu, adaug in maioneza dietetica 1-2 linguri ulei de masline.
Păstăile răcite si scurse de apa se taie bucăți de 2-3 cm, se pun intr-un vas, peste care se adauga un cățel mare de usturoi dat pe răzătoarea mică si maioneza, amestecand totul bine.
Se ajustează gustul de sare, apoi salata se pune la frigider 2-3 ore.
Cantitatea de maioneza folosită este in funcție de gust, insa nu trebuie exagerat cu ea, păstăile trebuie sa fie cuprinse de maioneza, nu înecate in ea, iar usturoiul se pune după gust.
Salata de păstăi se consuma simpla cu felii de pâine proaspăta, in cazul nostru fiind chifle tip ciabatta, sau garnitura lângă o bucata de carne slaba gatita pe grill, sau grătar.
Comentarii