Ingrediente

  • 1 cana de orez (300 grame)
  • 1 legătura ceapa verde
  • 2-3 căței de usturoi
  • 500 g ciuperci brune
  • 60 ml vin alb
  • 60 g unt
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 3-5 căni supa de vita
  • 50 g parmezan
  • Sare, piper
  • Pătrunjel verde tocat

Instructiuni

  • Acest risotto cu ciuperci a fost garnitura la ossobuco, de aceea am folosit supa de vita, făcută înainte și congelata. Acum doar am scos o cutie cu supa și am dezghețat-o. Rețeta după care m-am inspirat, conține supa de legume.
  • Orezul folosit este Scotti cu bob mare.
  • Întâi am sotat ciupercile, care le-am adăugat la final. Am curățat ciupercile și le-am tăiat in doua, sau patru, in funcție de mărimea lor. Intr-o tigaie am pus puțin ulei, iar când s-a înfierbântat, am adăugat ciupercile pregătite. Totul se gătește la foc iute, timp de 8-10 minute, pana ciupercile sunt ușor rumenite. Se scot din tigaie și se pun deoparte.
  • Intr-un vas am pus supa de vita, sa se înfierbânte, lasand apoi vasul la foc mic, sa fie supa fierbinte, atunci când se adauga peste orez, la momentul potrivit.
  • In aceeași tigaie in care am sotat ciupercile, am pus uleiul de masline si 1/2 din cantitatea de unt. Se pune ceapa verde și usturoiul curățat și zdrobit. Se calesc la foc mic, 2-3 minute, apoi se adauga orezul. Se amesteca bine și se caleste orezul, pana toate boabele devin lucioase. Se gătește la foc mic, având grija, sa nu se ardă legumele, sau orezul.
  • Se adauga vinul alb și fierbem, pana ce este absorbit complet de orez.
  • Continuam, adăugând pe rând cate doua polonice de supa fierbinte și gatim la foc mic, amestecand mereu, pana orezul absoarbe toată supa. In acel moment, adăugăm alte doua polonice de supa fierbinte și iar fierbem orezul, pana absoarbe toată supa. Continuam, pana orezul este fiert la exterior, iar interiorul este puțin mai tare, dar sa nu fie nefiert. A durat, la tipul de orez folosit de mine, aproape 25 de minute, sa fie gătit după gustul meu.
  • Se adauga ciupercile sotate, parmezanul și restul de unt. Se potrivește gustul cu sare și piper, se amesteca bine, se oprește focul și se acoperă vasul, nu mult, doar câteva minute, recomandarea fiind, ca risotto sa fie consumat fierbinte. Optional, se presara  deasupra pătrunjel verde tocat.
  • In funcție de gust, se poate adauga mai mult, sau mai puțin vin, la fel și parmezan.
  • Reteta italiana de rasol de vițel, care a avut garnitura acest risotto cremos și gremolata, este in linkul urmator: 
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/rasol-de-vitel-gatit-la-cuptor-osso-buco