Ingrediente

  • 3 bucăți rasol de vițel (2 kg)
  • 3 morcovi
  • 2 cepe
  • 100 ml vin alb
  • 4 căței usturoi
  • 2 cuburi unt
  • Ulei de masline
  • Supa de oase vita ( aproape 1 litru)
  • Sare, piper, rozmarin
  • Făina
  • Ulei de masline

Instructiuni

Osso Buco este un fel de mâncare principal, cald, de origine italiană. Acesta constă într-o felie mai mare de carne cu os, secționate din piciorul de vițel. Se prepară prin plasarea feliei de carne întreagă în recipientul cu ulei sau untură încălzită și gătirea la foc mic și cu recipientul acoperit până se frăgezește. Wikipedia
Chiar dacă denumirea, te duce cu gândul, la ceva greu de pregătit, este o mâncare, ce nu necesita vaste cunoștințe gastronomice, doar gătitul in sine, durează mai mult.

  • Pentru acest ossobuco am folosit rasol de vițel, știind sigur sursa lui și ce vârsta a avut vițelul la sacrificare. De aceea nici oasele nu au fost perfect tăiate, dar acest lucru nu scade cu nimic gustul, sau calitatea mâncării la final.
  • Am spalat bine oasele, mai ales la tăieturi, unde se mai ascundeau mici resturi de la fierăstrăul folosit la porționarea lor.
  • Ceapa am tocat-o mărunt, iar morcovii curatati, i-am tăiat rondele.
  • Intr-o tigaie antiaderenta am turnat puțin ulei de masline și am călit legumele, timp de 3-4 minute, cât încep ele sa luceasca, apoi le-am luat cu o paleta și le-am pus intr-un vas.
  • In aceeași tigaie am adăugat unt și încă puțin ulei și am prajit bucatile de rasol, care in prealabil au fost trecute prin făina de grâu. Se prajesc pe toate partile, doar cât se albește carnea, maxim doua minute pe fiecare parte, dar folosim flacara aragazului mai mare. Daca focul este mic, carnea începe, sa lase apa și atunci vor începe, sa fiarbă in suc propriu.
  • Scoatem oasele prăjite pe o farfurie.
  • Intr-un vas încăpător (eu am folosit un ceaun de tuci) se asaza oasele, se pun legumele, cateii de usturoi, se adauga sare, piper cate o lingurița și 1/2 lingurița de rozmarin macinat.
  • Se toarnă vinul și se acoperă carnea cu supa de oase.
  • Eu am acoperit carnea cu hârtie de copt, iar ceaunul l-am captusit cu folie de aluminiu. Puteam așeza și un capac, dar folia de aluminiu etanseaza mai bine vasul.
  • Am dat la cuptor, pentru început la 200 grade, încălzire sus-jos, iar peste 30 minute, am scăzut temperatura la 170 grade. In total am ținut vasul in cuptor 150 minute.
  • Am verificat carnea și era gatita perfect, pur și simplu carnea cădea de pe oase.
  • Cât timp s-a gătit rasolul la cuptor, am avut timp sa fac și garnitura, risotto cu ciuperci, unt și parmezan, la care voi lasă reteta la final.
  • Osso buco și risotto au fost completate de gremolata, un sos făcut la ochi, din doua legături mici de pătrunjel verde, 3 căței de usturoi, zeama de lamaie și o lingura de ulei de masline. Nu am folosit blenderul, ci le-am pus in mojar și le-am pasat, pana am obținut un sos, nu prea fin, dar destul de gustos.
  • Reteta pentru risotto:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/risotto-cu-ciuperci-parmezan-si-unt