Ingrediente
- O rata de curte (1800 g)
- 2 lingurițe sare grunzoasa
- 1/2 lingurița piper
- 1 pahar apa
- 20 g unt
- 1 lingurița miere de albine
Umplutura
- 2 mere
- 3 prune
- 50 g stafide aurii
- 50 g merisoare fără zahăr
- 5 caise confiate
Instructiuni
- Anul acesta am avut ocazia, sa cumpărăm câteva rate, crescute la curte, gata tăiate, curățate și eviscerate. S-a întâmplat, sa gătesc o rata, la care am avut nevoie de doua ore, s-o curat așa cum trebuie, repetând procesul de parlire la flacara aragazului, apoi frecat bine cu mălai, spalat și reluat încă de doua ori. Ghinionul meu a fost, sa aibe și tuleie negre, care făcea rata foarte inestetica. De aceasta data, când rata s-a dezghețat, am constatat, ca norocul e de partea mea. Nu a fost nevoie, decât s-o spăl foarte bine, iar pe ici-colo, câțiva tulei, care le-am scos cu o penseta, care o am special in bucatarie, pentru astfel de treburi.
- După ce am curățat și spalat rata, m-am gândit, cum s-o gătesc, mai diferit, sa zic așa, pentru ca făcusem cu portocale, pilaf, cu varza, etc…
- Când gătesc o gasca, o fac umplută, iar alături un sos de mere foarte delicios. De aici, m-a dus gândul, sa fac un sos pentru rata, dar fără sa-i fac alta umplutura. Așa ca, rata umplută cu fructe, s-a dovedit a fi o idee foarte buna. La final atașez linkul cu reteta de gasca umplută, iar dacă aveți ocazia, nu ezitați s-o pregătiți, ca este un festin culinar!
- Am tăiat vârfurile aripilor, iar pulpelor le-am făcut o tăietura de jur-împrejur, pentru a taia tendoanele (in galeria foto sunt imagini elocvente).
- Rata astfel pregatita, am șters-o cu hârtie absorbanta, am frecat-o bine cu sare și piper, atât pe piele, cât și in interiorul ei. Am lăsat-o la temperatura camerei circa trei ore.
- Am pregătit fructele, cantitatea lor, depinde ca mărimea ratei. Merele spalate se taie felii mari, îndepărtând doar căsuța cu seminte, prunele tăiate in doua, iar fructele uscate doar le-am spalat cu apa calduta.
- Pregătim un ac mare și ata alimentara, iar in lipsa acestei ate, se poate folosi ata normala de papiota, dar trebuie pusă 5-6 fire, sa fie mai grosuta.
- Umplem rata cu fructele pregătite și o coasem, pentru a nu se împrăștia acestea prin tava. Coasem rata, nu doar de piele, pentru ca se va rupe, ci străpungem cu acul pielea și pielița care este sub ea și care este mai tare, pentru a nu se desprinde cusăturile, in timpul gătitului.
- Așezăm rata umplută intr-o tava potrivită, turnam un pahar cu apa, iar rata o ungem cu puțin unt.
- Se acoperă rata cu o coala de hârtie de copt, iar deasupra punem folie de aluminiu, captusind bine tava.
- Se da la cuptor, la 160 grade, timp de 150 minute, dar depinde, cât de tânăra a fost rata, iar dacă gătim rata din comerț, timpul este mai scurt.
- După acest timp, am scos tava din cuptor și am verificat carnea, sa văd, dacă e gatita. Am înfipt un bat de frigăruie prin diferite părți a ratei, iar dacă nu iese lichid tulbure, in locul unde se inteapa carnea, înseamnă ca e gata. Batul de frigăruie, sau scobitoarea, trebuie, sa între ușor in carne.
- Am folosit doua mănuși de bucatarie, am apucat rata și am asezat-o pe o farfurie. Lichidul din tava, nu se varsa.
- Am tăiat ata, lăsând pulpele și aripile legate, iar cu o lingura am scos toate fructele din rata, punându-le intr-un vas.
- Pregatim o lingurița de miere de albine, care o diluam cu 1-2 linguri din lichidul din tava. Se unge rata pe ambele părți.
- Pentru a rumeni rata, am asezat-o pe grătarul cuptorului, iar sub ea am pus o tava cu apa. Tava are rolul de a colecta grăsimea, care se va scurge din rata, iar apa o punem, pentru a curge grăsimea in ea și sa nu se ardă in cuptor.
- Ridicam temperatura cuptorului la 180 grade, pornim ventilatia și rumenim rata, pe ambele părți. Nu durează foarte mult, 10-12 minute, dar urmărim, sa nu se ardă, caci mierea accelereaza rumenitea pielii. Daca rămâne miere diluată, se mai toarnă peste rata din cuptor.
- Se ia rata de pe grătar, se învelește in hârtie de copt, apoi se acoperă cu un prosop de bucatarie, lăsând-o 15-20 minute acoperită.
- Între timp pregătim sosul de fructe. Se pun in vasul blenderului toate fructele, iar din lichidul rămas in tava, se adauga cate un polonic de zeama pe rând, blenduindu-le, pana obținem un sos fin. Se poate adauga puțin unt pentru aroma. Inițial am vrut sa condimentez sosul cu pudra de ghimbir si scortisoara, sare si piper, dar când am gustat din sos, mi-a plăcut cum e si am renunțat la condimente.
- Bucățile de rata, au fost servite, alături de sosul de fructe si piure de cartofi.
- Reteta pentru gasca umplută:https://bucataria-bunicii.ro/reteta/gasca-umpluta
Comentarii