Ingrediente

  • O gasca întreaga
  • 3 lingurițe sare
  • 1/2 lingurița piper
  • 1/2 lingurița cimbru
  • 50 g unt

Umplutura

  • 1 kg cartofi albi
  • 50 g unt
  • 1 ceapa
  • 1 lingurița sare
  • Cimbru uscat
  • Organe de la gasca
  • Piper

Sos de mere

  • 6 mere mari
  • 50 g unt
  • Piper, sare, scortisoara și ghimbir pudra, după gust
  • Sos de la friptura

Instructiuni

Rețeta de gasca umplută, nu-mi aparține, iar in prezentare este linkul rețetei complete. Nu am făcut reteta întreaga, ci am folosit doar umplutura și sosul de mere.
Gasca curățata și spălată, a cantarit 3400 g, fiind crescută la curte, nu luată de la supermarket.

  • Pentru început, am îndepărtat grăsimea in exces de la spate și tartita, am scurtat din gat, sa încapă in tava și am taiat capetele aripilor.
  • Sarea, cimbrul si piperul (fără unt) le-am amestecat si am frecat bine gasca, atat pielea, cat și interiorul ei. Cât am făcut umplutura, am lăsat-o la temperatura camerei.

Umplutura

  • Cartofii întregi se spală bine si se pun la fiert, in coaja, cu apa si putina sare ( in reteta originala, cartofii se coc la cuptor). Când sunt fierți, se lasă la răcit, se curată de coaja si se pasează cu furculița.
  • Cât fierb cartofii, se pun intr-o tigaie, untul, ceapa tocata si măruntaiele taiate cubulete (ficat, pipota si inima). Se lasă pe foc, 20 minute, amestecand mereu, sa nu se ardă.
  • Se pun organele, ceapa si untul din tigaie, peste cartofii pasați si se amesteca bine. Se condimentează cu sare, piper și cimbru, după gust.
  • Gasca condimentata se umple cu aceasta compozitie, după care se coase, (eu am folosit ața obișnuita, pusă in cinci, sa nu se rupa). Când am cusut gasca, am legat aripile și picioarele.
  • Se asaza in tava, se pun 50 g unt tăiat bucăți , peste gasca, lângă ea am asezat 6 mere, am turnat 500 ml apa in tava și am acoperit gasca cu hârtie de copt. Peste tava am pus folie de aluminiu, strângând marginile foliei de buza tavii.
  • Se da tava la cuptor la 180 grade pentru doua ore, apoi se scoate tava din cuptor, iar cu o paleta se scot merele pentru sos. In tava era suficient lichid, deci nu era riscul , sa se ardă carnea.
  • Am acoperit din nou gasca cu hartie de copt, tava, cu folia de aluminiu și se da iar la cuptor, la 200 grade, pentru o ora.
  • Am scos tava din cuptor, am verificat carnea cu o scobitoare si am văzut, ca intra ușor.
  • Am lăsat tava descoperită si am dat-o la cuptor, cu ventilația pornita, sa se rumeneasca carnea. După 10 minute, am întors gasca in tava, sa se rumeneasca si pe cealaltă parte. După alte 10 minute, am oprit caldura cuptorului, am întredeschis usa ei si am lăsat tava in cuptor, încă 15 minute.

Sos de mere

  • Cele 6 mere, care s-au gătit in tava, se curată de coaja si seminte, efectiv se aduna pulpa merelor cu o lingura, se pun vasul blenderului vertical, se adauga scortisoara si pudra de ghimbir, cate un vârf de cuțit, unt si se pasează. După gust, se pune sare si piper. Se subțiază cu 3-4 linguri din sosul din tava.
  • Rețeta originala are si garnitura cartofi, ciuperci si mere, gătite in tava, după ce se scot merele pentru sos, dar eu m-am oprit aici, umplutura si sosul de mere, ambele foarte delicioase, au fost suficiente pentru o masa completa.