Ingrediente

  • O gasca întreaga (3,5 kg)
  • 3 lingurițe sare
  • 1/2 lingurița piper
  • 1/2 lingurița cimbru
  • 50 g unt 

Umplutura

  • 1 kg cartofi albi
  •  100 g grăsime de gasca
  • 1 fir praz
  • 1 lingurița sare
  • Cimbru uscat
  • Organe de la gasca
  • Piper

Sos de mere

  • 6-8 mere 
  • 50 g unt
  • Piper, sare, scortisoara și ghimbir pudra, după gust
  • Sos de la friptura

Instructiuni

 

  • Gasca folosita pentru acest preparat, a fost crescut in curte, destul de mare, cu grasime galbena, care am folosit-o la umplutura. 
    Nu e nevoie sa spun ca, pasarea trebuie curățata, eventual frecata bine cu mălai, apoi spălata. Poate dura mai mult, dar dacă avem noroc, sa dam peste o gasca fără tuleie, scăpăm mai ușor. După ce pasarea este curată și spălata, eu am îndepărtat grăsimea in exces de la spate și tartita, care am folosit-o la umplutura, in loc de unt.
  • Sarea, cimbrul si piperul (fără unt) le-am amestecat si am frecat bine gasca, atat pielea, cat și interiorul ei. Cât am făcut umplutura, am lăsat-o la temperatura camerei.

Umplutura

  • Cartofii întregi se spală bine si se coc in coaja la cuptor. Cand sunt gata, se lasă la răcit, se curată si se pasează cu furculița.
  • Intr-un vas am pus grăsimea strânsă, care am tăiat-o bucăți mai mici și am topit-o.
  • Am adăugat prazul tocat si măruntaiele taiate cubulete (ficat, pipota si inima). Se lasă pe foc, 20 minute, amestecand mereu, sa nu se ardă.
  • Se pun organele, ceapa si grasimea din tigaie, peste cartofii pasați si se amesteca bine. Se condimentează cu sare, piper și cimbru, după gust.
  • Gasca condimentata se umple cu aceasta compozitie, după care se coase, cu ața specială, dar am folosit uneori și ata de papiota, pusă in 5 rânduri , sa fie mai rezistența. Se leagă aripile, sa nu se desfacă la cuptor, iar la pulpe am tăiat cu cutitul, tendoanele de la capete, iar ața am trecut-o prin aceste tăieturi, legându-le si pe ele.
  • Se asaza in tava, se pun 50 g unt tăiat bucăți peste gasca, lângă ea am asezat merele, am turnat 500 ml apa in tava și am acoperit gasca cu o coala de hârtie de copt umeda. Peste tava am pus folie de aluminiu, strângând marginile de buza tavii, astfel tava am închis-o etanș.
  • Se da tava la cuptor la 180 grade pentru doua ore, apoi se scoate tava din cuptor, iar cu o paleta se scot merele, care le vom folosi pentru sos. In tava era suficient lichid, deci nu era riscul , sa se ardă carnea.
  • Am acoperit din nou gasca cu hartie de copt, iar tava cu folia de aluminiu și am dat iar la cuptor, la 200 grade, pentru o ora.
  • Am scos tava din cuptor, am verificat carnea cu o scobitoare si am văzut, ca intra ușor.
  • Tava neacoperită am dat-o la cuptor, cu ventilația pornita, sa se rumeneasca carnea pe ambele părți, întorcând gasca dupa 10 minute.
  • Cand pielea de pe gasca este frumos rumenita, se opreste caldura cuptorului, se lasă ușa intredeschisa si se tine tava in cuptor, încă 15 minute.

Sos de mere

  • Merele care s-au gătit in tava, se curată de coaja si seminte, efectiv se aduna pulpa merelor cu o lingura, se pun in vasul blenderului vertical, se adauga scortisoara si pudra de ghimbir, cate un vârf de cuțit, untul si se pasează. După gust, se pune sare si piper. Se subțiază cu 3-4 linguri din sosul din tava.
  • Rețeta originala are si garnitura cartofi, ciuperci si mere, gătite in tava, după ce se scot merele pentru sos, dar eu m-am oprit aici, umplutura si sosul de mere, ambele foarte delicioase, au fost suficiente pentru o masa completa.