Ingrediente
Pentru tartă cu diametrul de 22 cm
Blat
- 225 g făină
- 20 g cacao
- 1 ou micuț
- 20 g zahăr pudră
- 3 g sare
- 100 g untură solidă
- 5-6 linguri apă foarte rece
Umplutura
Crema de pere
- 500 g felii de pere
- 1/2 lămâie bio- zeama și coajă
- 250 g ciocolată albă
- 200 g frișcă lichida
- 10 g gelatină+40 ml apă rece
- 250 g mascarpone
Strat de pere și nuci caramelizate
- 1 pară tăiată felii
- 75 g zahăr
- 70 g unt
- 100 g frișcă lichidă
- 50 g miez nucă tocat grosier
- 1 praf de sare
Decor
- 250 g smântână pasteurizată cu 40% grăsime
- 30 g zahăr pudră cu aroma de vanilie
- Frunze decor de ciocolată
Instructiuni
Această tartă conține trei straturi diferite, prima, o cremă de pere, urmează stratul de pere caramelizate cu nuci, iar gustul este completat de un strat de frișcă naturală.
Blat
Pentru blat nu am poze , din timpul pregătirii aluatului, dar nu este greu de făcut, iar descrierea de jos este destul de explicită.
- Cacaua și făină, cernute împreună se pun într-un vas.
- Se adaugă untura rece și se amestecă folosind furculița, până compoziția are aspectul unor firimituri mari de paine.
- Se adaugă oul și zahărul, se încorporează cu furculița, iar la final compoziția se stropește cu apă rece în care s-a dizolvat sarea. Se modelează aluatul cu mâna, sub forma unei bile, dar se lucrează foarte repede, apoi se învelește în folie alimentară și se dă la rece, cel puțin o oră, dar cu cat stă mai mult la frigider, cu atât blatul va fi mai gustos.
- Se întinde aluatul sub forma unui disc, se așază în formă de tartă cu diametrul de 22 cm, la baza tavii asezand hârtie de copt. Se înțeapă cu furculița se toată suprafața și se coace în gol, adică peste aluat se pune hârtie de copt, iar tava se umple cu greutăți (orez, fasole, bile de patiserie, etc…). Acest lucru împiedică umflarea blatului în timpul coacerii (vezi galeria foto).
- Se coace la 180 grade, timp de 20 minute, apoi se îndepărtează hârtia de copt și greutatea (în cazul meu, orezul folosit și la coacerea altor coji de tartă) și se coace încă 15 minute.
- Se scoate tava din cuptor, se lasă blatul 6-7 minute în tavă, apoi se scoate și se lasă la răcit.
Crema de pere
Ideal ar fi ca această cremă, să fie pregătită cu o zi înainte, sau măcar 5-6 ore, să aibe timp, să se răcească.
- Lămâia se curăță de partea galbenă a cojii, ajutându-ne de un peeler, iar sucul se stoarce.
- Perele se curăță de coajă, se feliază și se stropesc cu zeamă de lămâie. Se pun la fiert împreună cu coaja de lamaie, timp de 8-10 minute, până cand perele lasă suc și sunt moi.
- Se dă vasul cu pere de pe foc, se îndepărtează coaja de lămâie și se pune ciocolata albă ruptă bucăți. Se lasă 4-5 minute, să se topească ciocolata.
- Între timp se pune la hidratat 5 g gelatină cu 20 ml apă rece.
- Când ciocolată este moale, se adaugă gelatina hidratată și se pasează cu blenderul vertical, până obținem un sos fin.
- Se încorporează frișca lichidă, iar crema obținută se acoperă cu folie alimentară pusă direct pe cremă.
- Se dă la frigider câteva ore bune.
Asamblare
- Coaja de tartă se pune pe o farfurie plată. Să nu alunece, ar fi bine ca farfuria, să fie unsă cu puțină cremă de pere, apoi să se așeze blatul. Așa, va avea aderență și nu vor fi surprize neplăcute.
- Crema de pere se scoate de la frigider și se mixează scurt.
- Se adaugă mascarpone rece și se mixează, până cremă capătă consistență.
- Pentru o cremă fermă, se hidratează 5 g gelatină în 20 ml apă rece timp de 3-4 minute, apoi se topește la baia de abur. Se iau 2 linguri din crema de pere și se adaugă peste gelatina topită. Se amestecă bine, apoi se incorporeaza in toata crema de pere, amestecand bine.
- Crema obținută se toarnă în coajă de tartă, se nivelează și se dă la frigider pentru 2-3 ore, până crema se întărește.
- Pregătim următorul strat de pere și nuci caramelizate, când crema de pere este destul de întărită.
- Se curăță o pară de coajă, se îndepărtează semințele și se taie felii (cam 10-12 felii).
- Într-o tigaie antiaderenta se pune zahărul la topit, până capătă culoarea caramelului, fără să se ardă, ca devine amar.
- Peste zahărul topit se pune untul și se așază feliile de pere.
- Se adaugă nucile tocate grosier, iar când untul este topit și începe să sfârâie în tigaie, se adaugă frișcă lichidă. Se fierbe totul la foc mic, până rămâne un sos gros. Se presară puțină sare (cam cat se ia în trei degete) și vom sesiza diferența de gust. Sarea îi dă caramelului un gust plin de caramel și pere.
- Se dă de pe foc și se lasă la răcit.
- Se scoate tarta de la frigider, iar peste cremă se așază feliile de pere, iar caramelul se repartizează uniform pe toată suprafața tartei. Se dă la frigider încă 1-2 ore, până se întărește caramelul.
- La final se mixează smântâna pasteurizată cu zahărul pudră, până obținem o frișcă fermă, care se pune în posh cu dui stea și se ornează tarta.
- Opțional se pun câteva decorațiuni de ciocolată, pentru un echilibru estetic.
Se poate felia imediat ce se decorează cu frișcă.
Este o tartă delicioasă!
Comentarii