Ingrediente

  • 2 vinete mari 
  • 1 morcov potrivit 
  • 1 roșie
  • 1 ardei gras
  • 2 ouă mici
  • 2 linguri parmezan
  • 4 linguri migdale măcinate, sau pesmet
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare, piper
  • fulgi de porumb (opțional)

 

Instructiuni

  • Vinetele se curăță de coajă și se taie cubulețe, care au cântărit  850 grame. Pe tavă mare a aragazului se pune hârtie de copt și întind vinetele. Se presară puțină sare și se stropesc cu ulei de măsline.
  • Se gătesc în cuptor, la 200 grade, până sunt moi, eventual se mai întorc în tavă, după ce se lasă, dacă vinetele sunt suprapuse și nu sunt pese pe un singur rând. 
    Vinetele coapte se pun într-un vas mai mare și se lasă la răcit.
  • Peste vinete se adaugă morcovul dat pe răzătoarea mică, ardeiul gras tocat mărunt, roșia taiata cubulețe, doar partea tare, mijlocul zemos se dă deoparte, usturoiul trecut prin presa, migdalele măcinate, ouăle și parmezanul.
  • Se amestecă toate, iar compoziția rezultată se condimentează cu sare și piper.
  • Se formează chifteluțe de mărimea dorită.
  • Se gătesc în diferite moduri și anume: se prăjesc în ulei, sau se coc în cuptor, altă variantă ar fi: chifteluțele se trec prin fulgi de porumb și la fel se prăjesc în ulei, sau se gătesc în cuptor.
  • Eu am ales varianta la cuptor, iar o parte din chifteluțe le-am lăsat simple, o parte le-am trecut prin fulgi de porumb.
  • Chifteluțele formate se așază în tavă cu hârtie de copt pe ea și se coc la 200 grade, până se rumenesc (25-30 minute).
  • Chifteluțele de vinete se servesc cu sos de iaurt, sau pot fi o garnitură excelentă lângă friptura.
  • Sunt delicioase, având gust de zacuscă, iar bonus avem ca, sunt dietetice, gătindu-le la cuptor.