Ingrediente

  • 4 ouă
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 200 g zahăr pudră
  • 200 ml lapte rece
  • 500 g făină 
  • 10 g praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 100 g struguri fără sâmburi
  • 50 g stafide
  • 50 g cuburi de fructe confiate
  • 50 g miez nucă
  • 1 lingură esență vanilie

Instructiuni

  • Untul la temperatura camerei se mixează cu un praf de sare și zahărul pudră, timp de 2-3 minute.  Peste crema de unt se adaugă gălbenușurile și se mixează, până obținem o cremă spumoasă.
  • Făina și praful de copt se cern împreună de două ori, apoi se adaugă treptat în compoziție, alternând cu laptele rece. Eu am adăugat făină în trei tranșe, alternând cu lapte rece, tot de trei ori.
  • Se pornește cuptorul la 175 grade.
  • Albușurile se bat spuma tare, apoi se încorporează în compoziția obținută până acum, care este destul de vâscoasă, amestecând cu un tel.
  • La final se pun fructele confiate, sau coaja de portocale, strugurii fără sâmburi (bobițe mici și tari) și stafidele.
  • O tavă cu diametrul de 22/33 cm, sau apropiată ca mărime, se unge cu unt solid și se tapetează cu făină.
  • Compoziția se toarnă în tavă, se nivelează, iar deasupra se presară miezul de nucă tocat grosier.
  • Prăjitura se coace timp de 15 minute, la temperatura de 175 grade și încă 45 minute la 160 grade.
  • Se scoate din tavă prin dubla răsturnare și se lasă la răcit pe un grătar.
  • Se feliază când este rece și opțional se pudrează cu zahăr pudră.
  • Prăjitura este foarte gustoasă, cu o textură densă, cu exterior crocant și miez pufos.
  • Rețeta nu-mi aparține, iar ca inspirație am avut o carte de “Prăjituri cu fructe”, autor Florica Geormaneanu. La sfârșitul galeriei foto am pus imagini cu coperta cărții și rețeta prăjiturii, sub denumirea de “Chec cu struguri”.