Ingrediente

  • 12 prepelițe
  • 120 g unt 
  • 1 lingurița sare
  • 1/2 lingurița piper
  • 1 lingurița boia de ardei dulce
  • 1 lingurița rozmarin macinat
  • 1 lingurița cimbru
  • 8-10 cartofi medii
  • 2 morcovi
  • 1 pahar cu apa

Instructiuni

  • Untul moale, la temperatura camerei, se amesteca împreuna cu condimentele (sare, piper, boia de ardei, cimbru și rozmarin).
  • Pregătim prepelitele, iar dacă pe ambalaj scria, ca sunt gata de gătit, mare mi-a fost surpriza, sa văd, ca erau cu multe pene micuțe și negre.
  • Am luat fiecare prepeliță, am curățat-o bine, am verificat dacă, nu are vreun capăt de gușă, iar dacă exista, am scos-o cu grija, sa nu se rupa biata pasare, caci micuța era( 150 g fiecare)!
  • După ce le-am curățat și spalat bine, le-am uscat cu servetele de hârtie.
  • Untul aromatizat l-am împărțit aproximativ egal, pentru fiecare pasare. Sub pielea de la piept am pus o lingurița de unt, 1/2 de lingurița am băgat in interiorul prepeliței, iar restul de unt l-am pus deasupra, dar, după ce le-am asezat in tava.
  • Cartofii se curată și se taie in 2 sau 4 bucăți, in funcție de mărimea lor.
  • Morcovii curatati se taie bastonașe.
  • Atât cartofii feliați, cât și morcovii se pun intr-un vas, presaram sare, piper proaspăt măcinat si amestecam, sa pătrundă condimentele printre feliile de legume.
  • Intr-o tava încăpătoare așezam hârtie de copt, punem legumele, iar peste ele aranjam prepelițele, fără a le suprapune, apoi împărțim untul rămas pe fiecare prepeliță. Adăugăm in tava un pahar cu apa.
  • Udam o coala de hârtie de copt si o asezam peste păsări, iar deasupra venim cu un rând de folie de aluminiu, captusind bine tava.
  • Dam tava in cuptorul preîncălzit la 200 grade, pentru o ora si un sfert.
  • Verificam carnea, introducând o scobitoare in pieptul unei păsări. Dacă sunt gata, ar trebui, sa între ușor in carne, dacă mai trebuie gătite, punem la loc hârtia și folia de aluminiu, lăsând tava in cuptor, încă 15-20 minute.
  • Când sunt gata, se îndepărtează folia de aluminiu si hârtia de copt pus peste carne. 
  • Acum am pornit ventilatia cuptorului si am lăsat tava 15 minute, pentru a se rumeni păsările pe o parte, apoi am scos tava din cuptor, am întors prepelițele si am dat iar tava la cuptor, pentru încă 15 minute. Lasam tava in cuptor cu caldura închisă timp de 10 minute.
  • Am servit carnea, cartofii si morcovii gatiti împreuna, alaturi de o salata delicioasa de ardei copți.
  • Reteta pentru prepeliță umplută:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/prepelita-umpluta-cu-carne-tocata