Ingrediente

Blat

  • 300 g pudra Oreo
  • 100 g unt moale

Crema

  • 600 g smantana cu 30% grăsime
  • 500 g mascarpone
  • 120 g zahăr pudra
  • 1 plic gelatina+50 ml apa rece
  • 200 g amestec de ciocolata amaruie și cu lapte
  • 200 g biscuiți Oreo cu crema

Glazura

  • 150 g ciocolate cu lapte
  • 150 g frisca neindulcita
  • 5 g gelatina+ 30 ml apa rece

Decor

  • 40 g ciocolata amaruie
  • 70 g frisca neindulcita

Instructiuni

Aceasta prajitura fără coacere, a fost făcută, la cererea fetei, pentru ziua ei de naștere. Inițial, mi-a zis, sa-i fac prajitura cu Oreo, făcută in urma cu doi ani. Pe parcurs, am schimbat reteta, de aceea nu am făcut poze cu diferite etape din timpul pregătirii, ci am pozat doar o parte din ingrediente, pentru ca, pe parcurs am modificat reteta.
Nu este greu de făcut, mai ales, ca nu avem nevoie de cuptor.
Rezultatul a fost o prajitura cu diametrul de 20/20 cm, destul de înaltă, care a fost tăiată in 20 de portii.
Important este, ca smantana și mascarpone, sa fie reci de la frigider, iar pentru mai multă fermitate, am adăugat gelatina, dar nu este neaparat nevoie.
Pentru a asambla prajitura am folosit un cadru metalic de 20/20 cm, care l-am asezat pe o farfurie întinsa.

  • Pudra Oreo, care se găsește de cumpărat in magazine, eu găsindu-l in Kaufland, este deja foarte fina, deci nu rămâne, decât sa-l amestecam cu untul moale. Rezulta o compoziție nisipoasa, care se pune in forma și se taseaza, cu ajutorul unui dos de lingura, sau cu baza dreapta a unui pahar.
  • Se da la frigider, pana pregătim crema, care va fi împărțită in doua, de aceea este bine, ca vasul folosit, sa fie cântărit înainte, pentru a avea cantități egale de crema, iar rezultatul va fi, doua straturi la fel de groase.
  • Hidratăm gelatina in apa rece, pentru 8-10 minute.
  • Între timp mixam smantana și mascarpone, ambele reci, iar când încep sa facă vârfuri, se adauga zaharul pudra. 
  • Se topește gelatina la baia de abur, sau la cuptorul cu microunde, in impulsuri scurte de câteva secunde, iar când este topita complet, se adauga 1-2 linguri din crema. Se amesteca bine, apoi se toarnă peste crema, mixând, pana se incorporeaza bine.
  • Crema se împarte in doua.

Crema cu ciocolata 

  • Pentru a avea o culoare mai închisă, dar sa nu fie nici amaruie la gust, am folosit banuti de ciocolata Callebaut cu lapte si amaruie cu 54% cacao.
  • Se pun intr-un vas cu 3-4 linguri de lapte si se topește ciocolata la baia de abur, sau la microunde. Se amesteca bine, sa nu rămână bucăți netopite, iar când este doar calduta se adauga in jumătate de crema si se omogenizează bine.

Crema cu Oreo

  • Biscuiții cu tot cu crema se taie bucăți mai mici si se adauga in cealaltă jumătate de crema rămasă.
  • Se scoate forma cu blat de la frigider si se asamblează prajitura.
  • Se pune crema cu ciocolata, se nivelează bine, peste care turnam crema cu biscuiți, se întinde si se da la frigider, cât pregătim glazura.

Glazura

  • Se încălzește frisca neindulcita, iar când ajunge la punctul de fierbere, se ia de pe foc, se adauga ciocolata si se lasă deoparte 3-4 minute.
  • Gelatina se hidratează in apa rece, apoi se pune la topit, la fel ca la crema.
  • Când ciocolata este topita, se amesteca energic, pana obținem o crema uniformă, se adauga gelatina topita si se incorporeaza in ciocolata.
  • Se toarnă peste prajitura, când este doar caldut, având grija, sa spargem cu o scobitoare, bulele de aer, care se fac la suprafața.
  • Prăjitura se da la frigider, pentru câteva ore, sau peste noapte.
  • A doua zi, se trece cu un cuțit pe lângă cadrul metalic, pentru a-l desprinde de prajitura, după care îl îndepărtăm.
  • Cu un cuțit cu lama lunga, se feliază prajitura, in bucăți egale.

Decor

  • Se pun la foc mic ciocolata si frisca neindulcita, amestecand mereu. Când s-a topit complet, se ia de pe foc si se lasa la răcit. Când are consistenta unui sos gros, se pune intr-o punga, sau intr-un posh cu dui rotund de 1 mm, iar pe fiecare bucata de prajitura, se trasează linii, in forma dorita.
  • Se da la frigider, cât se întărește ciocolata.
  • In linkul urmator găsiți reteta cu prăjitura cu Oreo,  făcută in urma cu doi ani, tot la ziua fetei, pentru colegii de birou:https://bucataria-bunicii.ro/reteta/prajitura-cu-blat-de-biscuiti-oreo-si-crema-de-branza