Ingrediente

Blat

  • 2 oua
  • 45 g tarate ovaz macinate (3 linguri)
  • 10 g cacao degresată
  • 2 g sare
  • 5 g praf de copt

Crema

  • 300 g suc de trandafiri
  • 15 g gelatina
  • 30-50 g indulcitor (xilitol), după gust

Glazura

  • 1 lingurița cacao degresată
  • 4 lingurițe cu vârf de lapte praf degresat
  • 1/2 lingurița indulcitor

Pentru însiropat

  • 4 linguri mari cu suc de trandafiri, indulcit după gust

Decor

  • Boboci și petale uscate de trandafiri

Instructiuni

Blat

  • Încălzim cuptorul la 160 grade.
  • Pregătim o forma de 20/20 cm iar pe fundul ei așezăm hartie de copt, nu și pe margini.
  • Taratele, cacaua și praful de copt se amesteca împreuna.
  • Ouăle se mixează cu un praf de sare, sa fie bine bătute, apoi se incorporeaza ingredientele uscate, tot cu mixerul.
  • Compoziția se lasă in vas 5-6 minute, apoi se întinde  in forma pregatita, in strat subțire si uniform.
  • Se coace la 160 grade, timp de 7-8 minute. Verificam blatul, pipaindu-l la suprafața, sa fie tare.
  • Se scoate din forma, trecând cu cutitul pe marginea ei, pentru a desprinde blatul de marginile tavii, se răstoarnă, sa putem desprinde hârtia de copt, apoi se pune pe un tocător de lemn, sa se răcească. 

Crema

  • Pentru acest lucru am fiert 4-5 minute 530 g petale de trandafiri, curatate de partea albă, cu 3200 ml apa si zeama de lamaie. 
  • Se lasă la infuzat 25-30 minute, apoi se strecoară. 
  • Din acest suc parfumat am facut un litru sirop de trandafiri pentru familie (1200 ml suc de trandafiri si 1 kg zahăr, fiert pana ajunge termometrul de cofetărie la 106 grade, dar acest lucru nu este pentru dieta Dukan), am facut aceasta prajitura, iar restul de suc l-am congelat in pungi speciale.
  • La un calcul simplu, pentru 300 ml+ 4 linguri, cât e nevoie la acest desert, avem nevoie de 50 g petale, 300-350 ml apa si câteva picături zeama de lamaie.
  • Sa revin la reteta!
  • Din cei 300 ml suc de trandafiri, folosim 100 ml pentru a hidrata gelatina. Sucul trebuie sa fie rece.
  • Restul se încălzește, sa fie fierbinte, se pune indulcitor, cam după gust, amestecand, sa se dizolve indulcitorul, apoi se adauga gelatina hidratată. Se amesteca bine, având grija ca, gelatina sa fie complet topita.
  • Se acoperă cu folie alimentara direct pe acest amestec si se lasă la răcit, pana ajunge la consistenta iaurtului. Nu trebuie, sa se întărească. La un loc racoros, durează in jur de 4-5 ore.

Asamblare

  • Folosim un cadru metalic de dimensiunea blatului (20/20 cm). Se aseaza pe o farfurie întinsa, sau pe hartie de copt, cum am facut eu, dar pus pe un tocător de lemn, sa aibe stabilitate.
  • Cele 4 linguri de suc de trandafir se îndulcesc, după gust, pentru a insiropa blatul. Dacă ați sesizat, blatul nu conține indulcitor. Întindem sucul de trandafiri pe blat, cu ajutorul unei pensule, având grija, sa fie uns pe toată suprafața. Lasam blatul deoparte si ne ocupam de partea interesantă a rețetei.
  • Sucul de trandafiri cu gelatina, pot sa-i spun jeleu, care a ajuns la consistenta iaurtului, se pune in vasul mixerului si incepem sa mixam jeleul la viteza maxima.
  • Cu răbdare, fără a ne panica, vom observa ca, după 5 minute, jeleul nostru începe sa-si schimbe culoarea si luciul, si parca începe, sa se îngroașe. Nu abandonam mixerul si continuam la viteza maxima, sa mixam jeleul încă 4-5 minute, când devine cremos, aerat, dar totuși sa fie dens.
  • Cu cât se mixeaza mai mult jeleul, cu atât va deveni mai aerat, ca o spuma, insa eu m-am oprit, pentru ca doream o crema mai densa, nu foarte aerată.
  • In galeria foto, ultima poza este cu spuma de căpșuni, făcută anul trecut, dar nepostata încă, iar la final veți găsi și linkul, care va duce la reteta.
  • Crema obținută se pune imediat pe blat și se nivelează. Nu întârziem prea mult, pentru ca va fi greu de nivelat.
  • Se da la rece pentru o ora.

Glazura

  • Se amesteca ingredientele uscate, adăugând cate o lingurița de apa, pana obtinem o crema la consistenta smântânii.
  • Prăjitura se scoate de la frigider, se îndepărtează cadrul metalic si se feliază in 2,4,6,8, după preferința.
  • Feliile se pun pe platou cu ajutorul unei palete de cofetărie si se glazureaza cu sosul de cacao, pus intr-un posh cu dui rotund de 1mm. Se da iar la rece. Glazura nu se întărește ca ciocolata, insa schimba complet gustul prajiturii, in sens bun.
  • Se consuma in doua zile de atac, având 3 linguri tarate ovaz (1,5 linguri/zi obligatoriu), folosind cacao degresată. Sucul de trandafiri este practic un ceai din flori, permis din aceasta faza.
  • Reteta pentru spuma de căpșuni: https://bucataria-bunicii.ro/reteta/spuma-din-apa-de-trandafiri