Ingrediente

  • 500 g apa de trandafiri
  • 15 g gelatina
  • Indulcitor după gust

Apa de trandafiri

  • 250-300 g petale de trandafiri pentru dulceața
  • 1 litru apa.
  • 1/2 lamaie bio

Instructiuni

Plecând de la reteta tortulul cu crema de lapte, curiozitatea m-a făcut, sa încerc, sa fac aceasta spuma cu apa trandafiri. Voiam, sa știu, ce formează aceasta crema spumoasa, laptele, sau gelatina?
Concluzia este, ca gelatina face toată treaba!
Având apa de trandafiri la congelator, nu a trebuit, decât sa dezgheț cubuletele cu aceasta apa parfumata. De aceasta data, am redus cantitatea de gelatina, folosind doar 2/3 din cantitatea inițială, știind ca 10 g gelatina încheagă fără probleme 500 ml apa.
Rezultatul a fost la fel de spectaculos, pot spune, ca pana s-a format crema, mixând la robot cu viteza maxima, volumul s-a triplat. Diferența dintre lapte și apa de trandafiri, este ca, spuma de trandafiri este mai aerată, pe când cea din lapte este mai densa. Aceasta diferența poate fi, atât de la consistenta laptelui, fata de apa de trandafiri, care practic este apa colorata si parfumata, dar poate fi si de la cantitatea mai mică de gelatina folosită la aceasta reteta.
Am folosit același procedeu, ca la reteta unde am folosit lapte, dar o scriu iar.

  • Cuburile înghețate cu apa de trandafiri se pun intr-un vas si se da la foc, pentru a se dezgheța.
  • Se ia 100 ml lichid din vas si se pune gelatina la hidratat, pentru 10 minute.
  • In apa de trandafiri calda se adauga gelatina hidratată si se amesteca, pana se dizolva complet. Nu se fierbe, pentru a nu distruge proprietatea de coagulare a gelatinei.
  • Se acoperă vasul si se lasă la răcit, pana începe, sa se întărească, urmărind, sa nu se formeze budinca, ci sa aibe consistenta unui iaurt. In acest moment se transfera in vasul robotului, sau mixerului si se mixează la viteza mare, pana obținem o crema aerată, crescută de trei ori in volum si care este ferma.
  • Așezăm pe o farfurie întinsa un cadru metalic reglabil, care se căptușește pe interior cu folie de acetat.
  • Se toarna compozitia in forma si se da la frigider 4-5 ore, pana se întărește.

Pentru cei interesați și care au posibilitatea sa achiziționeze petale de trandafiri pentru dulceața, voi scrie, cum am făcut apa de trandafiri:

  • Petalele de flori, apa și bucata de lamaie cu tot cu coaja se pun la fiert 10 minute.
  • Se lasă la infuzat peste noapte, iar a doua zi se strecoară, se presează și petalele, sa iasă tot lichidul din ele și se pun in pungi de gheata la congelator.
  • Este foarte aromata și parfumata!
  • Acest  spuma de trandafiri se poate consuma din atac, pentru ca după părerea mea, apa de trandafiri este un fel de ceai de flori.
  • Reteta tortului cu crema de lapte, folosind pentru crema doar lapte și gelatina este in linkul urmator:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/tort-cu-crema-de-lapte