Ingrediente

Blat

  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 120 g zahăr
  • 150 g făina

Frisca

  • 700 g smantana cu 40% grăsime
  • 130 g zahăr pudra vanilat

Pentru însiropat blatul

  • 150 ml lapte rece

600 g Lemon curd, pentru care avem de nevoie de:

  • 4 lamai bio
  • 2 oua întregi 
  • 1 gălbenuș
  • 275 g zahăr
  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 10 g gelatina 
  • 50 ml lapte rece

Instructiuni

Lemon curd

  • Lămâile cu coaja netratată, se spala, se decojesc doar partea galbena, cu ajutorul unui peeler, apoi se stoarce zeama lămâilor.
  • Intr-un vas încăpător se pus ouale, gălbenușul, un praf de sare și zaharul. Se amesteca cu un tel. Se adăugat zeama de lamaie, omogenizand cu telul, apoi untul si coaja de lamaie.
  • Se pune compozitia la fiert pe baia de abur, sau direct pe flacara mică a aragazului, dar intr-un vas antiaderent, care suntem siguri, ca nu se prinde compozitia.
  • Am pregătit inca un vas, asezand o sita deasupra, s-o am la îndemâna, când am nevoie.
  • Vasul cu compozitia pentru Lemon curd se pune la fiert, amestecand mereu in crema, cu o spatula de silicon.
  • Când începe, sa se îngroașe, se verificata temperatura cremei, care ar trebui, sa ajungă la 77 grade Celsius, pentru a se gati ouale. In lipsa unui termometru, crema este gata, când începe să formeze mici creste, nu foarte definite,  la suprafață.
  • Crema fierbinte se toarnă în sita pregatita înainte.
  • Cu o lingura am apăsat pe crema, sa treacă prin sita. Aici s-au colectat cojile de lamaie.
  • Crema curata, cât este încă fluida, se toarnă in borcane foarte bine spalate si uscate. Se pun capace la borcane si se dau la frigider, sa se întărească.
  • Se pot face cantități mai mari de Lemon curd, păstrându-se bine la frigider mai mult timp.

Blat

  • In vasul robotului de bucatarie se pun ouale întregi cu un praf de sare, se mixează 5-7 minute, se adauga zahăr, mixând încă 10-12 minute. La final se incorporeaza făina cernută, cu mișcări ușoare folosind o spatula.
  • Intre timp se porneste cuptorul la 170 grade și se pregătește o forma de 20/20 cm. Pentru acest lucru, eu am folosit un cadru metalic reglabil. Am asezat hârtie de copt pe o tava, am pus cadrul metalic deschis la 20/20 cm. Atat hârtia de la baza, cât și pereții cadrului i-am uns cu unt.
  • Am turnat compozitia și am nivelat-o.
  • Tava se da la cuptorul preîncălzit la 170 grade și blatul se coace timp de 25-27 minute, pana se rumenește deasupra și trece testul scobitorii.
  • Blatul copt se scoate din cuptor, iar cadrul metalic se indeparteaza, trecând cu cutitul pe toate marginile ei, apoi se indeparteaza hârtia și se lasă la răcit  pe un grătar.

Frisca

  • Am folosit smantana pasteurizată cu 40% grăsime. Nu trebuie mixat mult timp, caci exista riscul, sa transformam smantana in unt.
  • In vasul mixerului punem smantana și zaharul pudra vanilat. Se mixează împreuna 1-2 minute, cât se întărește și face creste.

Asamblare

  • Având Lemon curdul rece si întărit, putem asambla prajitura.
  • Aceasta crema de lamaie oricât ar sta la frigider, nu va fi ferma, ci va fi mai moale. De aceea, pentru a obtine un strat mai ferm, am adăugat gelatina.
  • Aceasta se pune la umflat in lapte rece, timp de 10 minute, apoi se topește la baia de abur, sau in cuptorul cu microunde, in reprize scurte de 10 secunde, pana se topește gelatina. Când devine lichida se adauga 2-3 linguri de Lemon curd si se amesteca bine. Acest amestec se toarnă in toată crema de lamaie si se amesteca bine, eventual pentru omogenizare mai eficientă, se folosește mixerul.
  • Blatul se taie in trei felii.
  • Cadrul metalic folosit la copt, îl vom așeza pe o farfurie plata.
  • Eu am asezat feliile de blat in felul urmator: prima felie  care este baza prajiturii, a fost cea de deasupra blatului, asezata cu partea rumenita in jos, a doua felia a fost cea din mijloc, iar deasupra prajiturii am folosit prima parte a blatului, cea de jos, care este și cea mai dreapta, asezata cu partea rumenita in sus.
  • Pentru a întinde frisca mai bine peste blaturi, am folosit un posh.
  • Așezăm pe platou prima felie de blat. Se insiropeaza cu lapte rece (aproximativ 50 ml), folosind o pensula de silicon.
  • Punem in posh 200 g frisca si trasăm linii pe toată suprafața blatului, apoi nivelam frisca cu o racleta de patiserie.
  • Peste stratul de frisca intindem 200 g Lemon curd.
  • Pentru al doilea si al treilea strat procedam la fel si de fiecare data insiropam blatul, cântărim  in posh 200 g frisca care se întinde pe blat, apoi cântărim 200 g Lemon curd, care se va întinde peste stratul de frisca.
  • Frișcă rămasă o vom folosi la decoratul prajiturii.
  • Se da forma la frigider peste noapte.
  • A doua zi îndepărtăm cadrul metalic, folosind un cuțit cu lama lunga. Vom trece cu cutitul pe toate partile laterale al cadrului, pentru a se desprinde de prajitura.
  • Se feliază la dimensiunile dorite. 
  • Eu am tăiat prajitura in felii de 5/5 cm, cântărind fiecare aproximativ 115 g.
  • Păcat ca pozele nu pot reda și gustul extraordinar de bun, aromat, un dulce care îmbina perfect blatul pufos , frisca vanilata si crema de lamaie dulce-acrișoară!
  • Reteta cu imagini pentru Lemon curd este in linkul urmator: https://bucataria-bunicii.ro/reteta/crema-de-lamaie-lemon-curd