Ingrediente

  • Un pachet foi de placinta turcească, proaspete( 500 g)
  • 650 g branza proaspăta de vaci 
  • 3 oua
  • 80 g zahăr
  • 40 g griș
  • Un praf de sare
  • Esența de vanilie
  • Unt moale pentru uns foile

Sos

  • 300 g smantana 35 % grăsime
  • 100 g zahăr
  • 2 oua
  • 25 g amidon
  • Un praf de sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • esenta de vanilie

Instructiuni

  • Pachetul cu foi de placinta turceasca conține 4 foi subtiri și foarte mari.Ca aspect seamănă cu lipiile turcesti, dar mult mai subtiri și mult mai mari.
  • Pregătim umplutura amestecand toate ingredientele( branza, oua, zahăr, griș, esente și un praf de sare).
  • Pregătim o tava rotundă cu diametrul de 30 cm și o tapetam cu hârtie de copt,  încât hârtia sa fie mai înaltă decât tava, pentru ca placinta va creste in timpul coacerii și sa nu curga sosul care-l vom pune pe foi.Dupa ce se răcește puțin, placinta se mai lasă.
  • Se întinde prima foaie, întindem un strat subțire de branza, 1/4 din cantitatea de branza, rulam foaia și o așezăm in tava, sub forma de spirala, începând de la marginea tavii.
  • Continuam cu a doua foaie și repetam același procedeu. Dupa ce rulam foaia, o așezăm in tava, continuind spirala, de unde s-a terminat prima foaie.
  • Procedam la fel cu celelalte foi.
  • Ungem foile deasupra, cu un strat de unt topit și răcit.
  • Coacem placinta la cuptorul preîncălzit la 200 grade, pentru 15 minute.
  • Între timp pregătim sosul, la fel amestecam toate ingredientele.
  • După cele 15 minute( poate fi mai mult, sau mai puțin, in funcție de cuptor,placinta trebuie sa fie puțin rumenita deasupra), scoatem tava din cuptor și turnam sosul. Cu varful unei spatule,încercam, sa punem sos printre spirale, dar și la marginea tavii, iar la final scuturam puțin tava, ca sosul sa se uniformizeze.Acest sos de smantana trebuie sa cuprinda in totalitate foile.
  • Dam placinta la cuptor, de aceasta data la 175 grade, și o lasam pana se rumenește frumos, eventual facem și testul scobitorii, cam 30-35 minute.
  • Oprim focul, întredeschidem usa cuptorului și lasam tava încă 10 minute in cuptor, după care se scoate placinta din tava cu tot cu hârtie, se pune pe un grătar, sau fund de lemn, iar după 5-10 minute, se poate lua de pe hârtie și se poate taia.Se servește simpla, sau pudrată cu zahăr.
  • Din foile de placinta Yurka am făcut o placinta simpla cu branza și stafide, reteta este in linkul urmator:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/placinta-cu-branza-stafide-si-foi-yufka