Ingrediente

  • 1 pachet foi de placinta turcească proaspete (Yufka)
  • 1 kg branza proaspăta de vaci
  • 150 g zahăr
  • 70 g griș
  • 1/2 lingurița de sare
  • 5 oua
  • 250 g stafide aurii
  • Esența vanilie și rom
  • 100 g unt moale

Pentru uns foile

  • 1 ou
  • 3-4 linguri lapte

Instructiuni

  • Stafidele se pun la inmuiat in apa calduta, cât sa fie acoperite cu apa, timp de 10 minute, apoi se scurge apa, iar stafidele se stropesc cu esența de rom.
  • Intr-un vas încăpător se pune branza, ouale, zaharul, un praf de sare și esența de vanilie. Am folosit blenderul vertical, pentru a omogeniza compozitia de branza, iar la final am incorporat grișul.
  • Pachetul Yufka conține patru foi de placinta subtiri, coapte, foarte maleabile și mari.
  • Încălzim cuptorul la 170 grade.
  • Pregătim o tava cu diametrul de 35 cm, in care așezăm hârtie de copt.
  • Se desface o foaie de placinta, pe care se intinde 1/4 din compozitia de branza. Se pun stafide peste branza, iar foaia se rulează și se asaza in tava, începând de la marginea tavii. Urmatoarea foaie umplută se pune in continuarea primei foi, la fel procedând cu celelalte doua foi umplute.
  • Foile de placinta umplute și așezate in forma de inele, se ung cu unt moale.
  • Se da tava in cuptorul preîncălzit la 170 grade, timp de o ora și 10 minute.
  • Cu 20 minute înainte de a fi gata placinta, se scoate din cuptor și se unge cu oul batut cu puțin lapte.
  • Placinta coaptă se scoate din cuptor și se pune pe un blat de lemn, cu tot cu hârtia de copt, iar când se răcește puțin, se trage hârtia de sub ea.
  • Se servește calda, iar optional se poate adauga 1-2 linguri de smantana, peste felia de placinta.
  • Cu aceste foi Yufka se pregătește o delicioasa placinta cu branza și sos de smantana. Reteta in linkul urmator:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/placinta-turceasca-cu-foi-din-comert-si-sos-de-smantana