Ingrediente

  • 300 g fasole verde mung
  • 100 ml ulei, sau 50 g unt+ 50 ml ulei
  • 1 fir de praz
  • 3 căței de usturoi
  • 1 foaie dafin
  • Sare, piper
  • Pătrunjel verde tocat

Instructiuni

  • Fasolele se spală și se pun la inmuiat in apa rece, pentru 12 ore.
  • Se scurge apa, in care s-au inmuiat fasolele și se pun la fiert in apa, cât sa fie de 3-4 degete, deasupra boabelor. Fasolele mung fierb repede, maxim 35-40 minute.
  • După ce au fiert, se scurg de apa, păstrând o cana de lichid.
  • Intr-un vas antiaderent se pune uleiul( pentru mâncare de post), sau untul și uleiul, se adauga prazul și usturoiul, curățate și feliate. Se adauga o lingurița de sare și se  calesc la foc mic, cât se înmoaie prazul.
  • Se pun fasolele fierte și scurse, frunza de dafin și gătim mâncarea, timp de 10-15 minute, amestecand uneori, sa nu se prindă de vas.
  • Se pune mâncarea gatita intr-un alt vas, se îndepărtează foaia de dafin, iar cu blenderul vertical se pasează, pana obținem o pasta fina. Dacă e nevoie, se poate subția cu lichidul pus deoparte, de la fiertul fasolelor.
  • Se potrivește piureul de sare, piper și alte condimente, după plac.
  • Se poate consuma simplu, ca mâncare de post, sau garnitura pentru diverse fripturi.
  • Din aceste fasole mung se prepara și o delicioasa pasta cu tahini, cunoscut și ca humus fals. Reteta in linkul urmator:
  • https://bucataria-bunicii.ro/reteta/pasta-de-fasole-verde-mung