Ingrediente

  • 150 g grăsime gasca
  • 1 fir mare de praz
  • 1 morcov
  • 1 ardei roșu, sau gogoșar proaspăt
  • 1 cana orez (300 g)
  • 3 căni apa, sau supa de pasare
  • 1 legătura pătrunjel
  • Sare dupa gust

Instructiuni

  • Gătind o gasca mai mare și grasa, crescută la curte, am strâns surplusul de grăsime, iar lângă bucatile de gasca fragede gătite cu condimente la cuptor, am avut garnitura acest pilaf cu grăsime de gasca.
  • Intr-un vas de tuci am pus grăsimea tăiată bucăți mici la topit, la foc mediu, având grija, sa nu se arde untura obținută. După ce bucatile de grăsime s-au topit, am oprit focul, iar cu o paleta am scos jumarile, in vas rămânând untura curată.
  • Se toaca mărunt legumele și se adauga in untura, tot acum adăugând o lingurița de sare și 1/2 pahar cu apa. Se acoperă vasul și se gătesc legumele, pana se evapora apa.
  • Între timp pregătim orezul, folosind aceeași cana ca măsura, atat la orez, cât și la apa, sau supa.
  • Orezul se spală in 4-5 rânduri de apa, alternand apa rece, apa calda, apoi se lasă la umflat in apa rece pentru 10 minute.
  • Când apa din legume a scăzut, se adauga orezul umflat, se amesteca bine, apoi se toarnă lichidul tot odata (apa sau supa de pasare). Se pune capacul pe vas și din momentul cand începe sa fiarbă, se lasă focul mic si se fierbe orezul 10 minute, fără a amesteca deloc in vas.
  • Se oprește focul, se potrivește gustul de sare, se adauga pătrunjel verde tocat peste orez, se amesteca si se acoperă vasul, eventual peste capac mai punem un prosop de bucatarie si lasam vasul acoperit 15-20 minute.
  • Chiar dacă după 10 minute, ni se pare ca pilaful este prea apos, cat lasam vasul acoperit, orezul se umfla, boabele de orez rămân întregi si nu se lipesc între ele.
  • Un pilaf delicios, cremos, colorat de la legume, care se servește simplu, sau garnitura la friptura, in cazul nostru friptura de gasca cu condimente, gatita la cuptor.
  • Reteta pentru gasca cu condimente Biryani:https://bucataria-bunicii.ro/reteta/gasca-cu-condimente-biryani-la-cuptor