Ingrediente

  • 1 gasca întreaga (3,4 kg)
  • 15 g sare
  • 2 g piper
  • 15 g condimente Biryani 
  • Zeama unei lamai
  • 1 pahar apa

Instructiuni

  • Gasca fiind destul de mare, cu grăsime multă, in special pe la tartita, am îndepărtat-o, folosind-o la prepararea unui pilaf, garnitura pentru aceasta friptura.
  • Toate condimentele, fără zeama de lamaie, se amesteca, iar cu acest amestec condimentam gasca (curată, spălata și uscata cu servetele de hârtie), pe toate părțile, dar și in interior, lăsând-o la temperatura camerei 2 ore.
  • Se asaza gasca condimentata intr-o tava încăpătoare, pe care se pune hârtie de copt.
  • Tava se da in cuptorul preîncălzit la 200 grade, pentru 25-30 minute, gasca fiind neacoperită, pentru a se rumeni și a lasă grăsime in tava.
  • Se scoate apoi tava din cuptor, se toarnă zeama de lamaie peste gasca, iar in tava se pune un pahar cu apa.
  • Se umezește o coala de hârtie de copt, care o folosim pentru a acoperi gasca, iar peste hârtie se pune folie de aluminiu, cu care închidem ermetic tava.
  • Se da iar tava la cuptor, la 180 grade, pentru 2 ore, apoi verificam carnea dacă este gata. Eu folosesc o scobitoare, cu care înțepat gasca in mai multe părți, iar dacă intra ușor și nu se elimina lichid incolor prin locul înțepat, înseamnă ca este gata. Având gasca crescută la curte, a fost nevoie, s-o acoper iar cu hartie de copt și sa s-o bag la cuptor pentru încă o ora.
  • Când carnea este frageda, cu pielea frumos rumenita, oprim caldura cuptorului și lasam tava in cuptor încă 15-20 minute, dar lasam usa cuptorului ușor intredeschisa.
  • Bucățile din gasca se rup ușor, este frageda, iar condimentul Biryani i-a dat o aroma deosebita.
  • Lângă aceasta friptura am avut pilaf de orez cu untura de gasca.
  • Condimentul Biryani conține coriandru, curcuma, piper negru, scortisoara, nucsoara, cuișoarele.

Reteta pilafului:

https://bucataria-bunicii.ro/reteta/pilaf-de-orez-cu-untura-de-gasca