Ingrediente

  • 600 g ficat de gasca
  • 1 ceapa mare
  • 250 ml supa de gasca
  • 170 g unt
  • 3 căței de usturoi
  • 1 foaie dafin
  • Sare, piper, nucsoara

Instructiuni

Aceasta reteta de pate este o nouatate pentru mine, pentru ca in general, orice fel de pate de pasare, porc, sau vita, foloseam cam aceleași ingrediente: ceapa, morcovi, unt, smantana.
Noutatea rețetei consta, in folosirea supei de pasare, iar aici fac o paranteza și anume: de cate ori am ocazia, fac diferite supe de pasare, sau vita, iar dacă nu le folosesc imediat, le pun in ambalaje pentru congelator, cântărite și etichetate, pentru a le folosi ulterior la alte preparate. Când am căutat o supa de pasare pentru aceasta reteta, am găsit și o cutie cu supa de gasca, numai buna pentru aceasta reteta.
Supa trebuie sa fie concentrata, gelatinoasa, pentru un pate, care sa fie moale, dar și ferm in același timp, iar gelatina din supa, ajuta la acest lucru.

  • Intr-o tigaie antiaderenta se pune 1/3 din cantitatea de unt și tot acum se pune ceapa tocata și cateii de usturoi întregi. Nu se topește untul înainte, pentru a nu se arde. Se caleste ceapa, amestecand mereu, timp de 3-4 minute, doar cât sa se înmoaie puțin.
  • Se adauga ficateii (spălați și curatati) și se calesc 1-2 minute pe fiecare parte, sa-și schimbe culoarea, nu se prajesc.
  • Se toarnă supa, se pune foaia de dafin, se acoperă vasul in care se gătesc, iar eu am lăsat sa fiarbă timp de 15 minute. Gătitul ficățeilor prea mult, nu-i înmoaie, ci mai degrabă ii întărește.
  • Se scot ficateii și ceapa intr-un vas, se îndepărtează foaia de dafin, iar cu blenderul de mâna se pasează, adăugând pe rând supa in care au fiert ficateii. Eu am folosit toată supa din tigaie.
  • La final se adauga restul de unt, se condimentează cu sare, piper și nucsoara, după gust.
  • Chiar dacă, pateul pare moale la început, după ce va sta la frigider, se va întări, atât de la untul adăugat, cât și de la supa concentrata folosită la fiert. In reteta doamnei Laura Laurențiu, care a fost sursa de inspirație, dansa recomanda, in cazul in care nu avem supa gelatinoasa, sa se folosească un plic gelatina granulată. 
  • Se pune pateul in borcane, iar pentru a evita oxidarea, se toarnă deasupra 1-2 lingurițe de unt topit. Se pun capace la borcane și se da la frigider 3-4 ore.
  • Din cantitatile folosite, au rezultat doua borcane de 350 grame cu pate, iar ce mi-a rămas, l-am pus intr-o forma rotundă, ca sa fac o prezentare frumoasa acestui pate delicios.
  • Se servește cu pâine de casa, iar dacă este prăjită, este și mai gustos.
  • Reteta de pâine simpla de casa, o găsiți aici: https://bucataria-bunicii.ro/reteta/paine-simpla-de-casa

Alte informatii

Am căutat și eu forma corecta a pateului și iată explicația, unei exprimări corecte:

pate / pateu

Pate - pastă de ficat, de carne sau de pește amestecată cu condimente.

Pateu - preparat culinar din aluat cu mult unt, așezat în foi și umplut cu brânză, tocătură de carne etc.