Ingrediente

  • 550 g făina
  • 280 ml apa
  • 1 lingurița sare
  • 2 lingurițe zahăr
  • 15 g drojdie proaspăta 
  • 25 g untura topita și răcita, ulei sau unt, dupa placul fiecăruia 

Instructiuni

  • Făina cernută ,sarea și zaharul se amesteca împreuna.
  • In apa calduta se dizolva drojdia ,se toarnă peste făina și se frământa aluatul.Untura topita și răcita (se poate folosi ulei,unt) se adauga in 2-3 reprize și se incorporeaza in aluat, după care se asaza pe planșă sau blat de lucru și se frământa câteva minute, pana obținem un aluat neted.
  • Se acoperă și se lasă la dospit 15 minute.
  • Se formează pâinea din tot aluatul și se asaza in tava, pe hârtie de copt.Se acoperă și se lasă la dospit 25-30 minute.
  • Se încălzește cuptorul la 160 grade și se asaza pe grătarul de jos o tava cu apa.
  • Pâinea dospita se cresteaza, se presara făina deasupra și se coace timp de 10 minute,la 160 grade, având dedesubt tava cu apa aburinda.
  • După 10 minute se scoate tava cu apa ,iar pâinea se coace încă 30-35 minute, pana se rumenește frumos, temperatura cuptorului fiind de 170 grade,sau 160 grade cu ventilație sus-jos.
  • Se lasă la răcit pe un grătar.
  • Painea coaptă și răcita la final,a cantarit 800 grame.