25 g untura topita și răcita, ulei sau unt, dupa placul fiecăruia
Instructiuni
Făina cernută ,sarea și zaharul se amesteca împreuna.
In apa calduta se dizolva drojdia ,se toarnă peste făina și se frământa aluatul.Untura topita și răcita (se poate folosi ulei,unt) se adauga in 2-3 reprize și se incorporeaza in aluat, după care se asaza pe planșă sau blat de lucru și se frământa câteva minute, pana obținem un aluat neted.
Se acoperă și se lasă la dospit 15 minute.
Se formează pâinea din tot aluatul și se asaza in tava, pe hârtie de copt.Se acoperă și se lasă la dospit 25-30 minute.
Se încălzește cuptorul la 160 grade și se asaza pe grătarul de jos o tava cu apa.
Pâinea dospita se cresteaza, se presara făina deasupra și se coace timp de 10 minute,la 160 grade, având dedesubt tava cu apa aburinda.
După 10 minute se scoate tava cu apa ,iar pâinea se coace încă 30-35 minute, pana se rumenește frumos, temperatura cuptorului fiind de 170 grade,sau 160 grade cu ventilație sus-jos.
Se lasă la răcit pe un grătar.
Painea coaptă și răcita la final,a cantarit 800 grame.
Comentarii